- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski list: Stav G20 o Ukrajini pokazao rast uticaja nezapadnih zemalja

© AP Photo / Manish SwarupPripadnici policije obezbeđuju Samit G20 u Nju Delhiju
Pripadnici policije obezbeđuju Samit G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Stav o sukobu u Ukrajini iznet u deklaraciji Samita G20 pokazuje rast snaga zemalja u razvoju i nezapadnih ekonomija u ovom multilateralnom mehanizmu, piše kineski državni list „Global tajms“, pozivajući se na stručnjake.
Kako se navodi, ovogodišnja zajednička deklaracija ne sadrži eksplicitnu kritiku ili direktnu osudu bilo koje zemlje u vezi sa ukrajinskom krizom, što se razlikuje od deklaracije iz 2022. godine.
Profesor na Kineskom univerzitetu za spoljne poslove u Pekingu Li Haidong smatra da ovogodišnja zajednička deklaracija dokazuje da „uticaj zemalja u razvoju i nezapadnih ekonomija u ovom multilateralnom mehanizmu raste, jer su one sposobne da održe neutralnost kao zajednički stav G20, ne dozvoljavajući zapadnim narativima i pozicijama da u potpunosti osvoje i kontrolišu mehanizam“.
List piše da je prošlogodišnja deklaracija sadržala teške reči koje je Zapad želeo da uključi, ali činjenice su pokazale da takva retorika uopšte nije doprinela političkom rešavanju ukrajinske krize.
„Zbog nerealne i sebične politike prema krizi, mirovni napori suočavaju se sa poteškoćama, a krvoproliće i sukob u Ukrajini su daleko od kraja“, navodi se u tekstu.
Ranije je indijski premijer Narendra Modi saopštio da je na Samitu G20 usvojena Njudelhijska deklaracija. U njoj se, u kontekstu događaja u Ukrajini, navodi da sve zemlje moraju da se uzdrže od pretnje silom ili upotrebe sile za sticanje teritorija.
Indija predsedava grupom G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit grupe održan je u Nju Delhiju od 9. do 10. septembra. Na njega su bili pozvani lideri zemalja G20 i još devet zemalja – Bangladeša, Egipta, Mauricijusa, Nigerije, Omana, Singapura, Holandije, UAE i Španije.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na samitu G20 - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
RUSIJA
Diplomatska pobeda Rusije: Samit G20 pokazao da zapadna premoć više ne prolazi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala