- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Srbi znaju: Zaharova podsetila Vašington koliko je „bezbedan“ osiromašeni uranijum

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su tvrdnje Bele kuće da municija sa osiromašenim uranijumom ne predstavlja radioaktivnu pretnju – „laž ili glupost“.

„Šta je to: laž ili glupost? Da podsetim, u mestima gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom beleži se višestruki porast broja obolelih od raka“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako kaže, to su na sebi osetili italijanski vojnici tokom NATO agresije na Jugoslaviju. Zaharova je istakla da je godinama kasnije italijanski parlament objavio izveštaj sa istraživanjem.
„Od 7.500 ljudi koji su bili izloženi toksičnim supstancama i zračenju, umrle su 372 osobe (svaki 20. čovek). Štaviše, umirali su od teških onkoloških bolesti praćenih komplikacijama: disfunkcija bubrega, rak pluća, rak kostiju, rak jednjaka, degenerativna oboljenja kože, Hodžkinov limfom, leukemija“, navela je portparolka.
Takođe je istakla da su zbog upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom stradali i Srbi – žrtve NATO bombardovanja Jugoslavije. S tim u vezi, Zaharova je podsetila na podatke Ministarstva zdravlja Srbije.

„U regionima koji su bili izloženi NATO bombardovanju i napadima beleži se značajan rast broja onkoloških bolesti, neplodnosti kod muškaraca, autoimunih bolesti, komplikacija u trudnoći, mentalnih poremećaji kod dece“, navela je diplomata.

Pentagon je 6. septembra saopštio da je Kijevu dodeljen još jedan paket vojne pomoći u vrednosti od 175 miliona dolara. Kako je izjavila portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, paket uključuje artiljerijsku municiju, protivtenkovske sisteme i PVO sisteme. Paket prvi put uključuje i municiju sa osiromašenim uranijumom za tenkove "abrams".
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
SVET
Bela kuća: Municija sa osiromašenim uranijumom ne predstavlja radioaktivnu pretnju
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska ambasada: Isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu - nehumano
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala