- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Municija sa osiromašenim uranijumom ne predstavlja radioaktivnu pretnju

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Municija sa osiromašenim uranijumom
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Granate sa osiromašenim uranijumom koji će biti predati Kijevu ne predstavljaju radioaktivnu pretnju, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi, nakon što je Pentagon najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje takvu municiju.
Prema njegovim rečima, Vašington očekuje da će granate „pomoći (Ukrajini) da bude efikasnija na bojnom polju“.
Pentagon je ranije saopštio da će Sjedinjene Američke Države isporučiti municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći vrednog 175 miliona dolara.
Kako se navodi, najavljene isporuke iz američkih vojnih skladišta uključuju granate kalibra 120 milimetara za tenkove „abrams“ sa jezgrom sa osiromašenim uranijumom.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je krajem avgusta da se „zbog isporuka radioaktivne i visoko toksične britanske i američke municije sa osiromašenim uranijumom, Ukrajina pretvara u nenastanjivu zemlju“. Prema njenim rečima, „radijaciona kontaminacija zemljišta već se dešava i objektivno se beleži“.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u junu da Rusija takođe ima municiju sa osiromašenim uranijumom i da zadržava pravo da je upotrebi kao odgovor ako Ukrajina počne da koristi takve granate, ali da nema potrebe da ih koristi „preventivno“. Prema njegovim rečima, „takve granate imamo na lageru, samo ih ne koristimo“. Istovremeno, ruski lider je primetio da je Zapad spreman da isporučuje Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, pošto u skladištima nema ništa.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva upozorava: Zapad će iz Ukrajine dobiti uranijumsko žito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala