- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva upozorava: Zapad će iz Ukrajine dobiti uranijumsko žito

© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje, isporučujući Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom, mogu iz Ukrajine da dobiju uranijumsko žito, izjavila je Sputnjiku portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„A kakvu će drugu pšenicu slati iz Ukrajine, ako zapadne zemlje isporučuju Ukrajini, teritoriji koju kontroliše kijevski režim, municiju sa osiromašenim uranijom?“, pita se Zaharova.
Komentarišući upozorenje ministarke inostranih poslova Nemačke Analene Berbok, Zaharova je rekla, da to neće biti „zrno kokaina, već uranijumsko“. Dodala je da ne treba verovati onome što govori ministarka inostranih poslova Nemačke, jer ona ima veliki broj čudnih kontradiktornih izjava.
Smatra da je situacija oko isporuke žita iz Ukrajine apsurdna. Zaharova se pita, ako su Zapad i Kijev zabrinuti zbog problema u isporuci namirnica najsiromašnijim zemljama, onda o kakvim ustupcima, na koje nisu spremni da daju saglasnost, može da se govori?

„Ako su to visoki ciljevi humaniranog karaktera, ako je to neka blagorodna misija, onda se sve mora učiniti kako bi se ona realizovala. Potrebna je deblokada računa, kao i da se prestane sa zaustavljanjem ruskih proizvoda na putu do svetskih luka“, zaključila je Zaharova.

Ranije je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio da vlasti u zemlji ne planiraju da menjaju stavove na temu prehrambenog sporazuma. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da bi Ukrajina trebalo da ublaži svoj pristup kako bi preduzela zajedničke korake sa Rusijom.
Brod sa žitom - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
SVET
Kineski mediji: Transparentnost prevoza žita ključna za obnavljanje prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala