- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska ambasada: Isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu - nehumano

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Municija sa osiromašenim uranijumom
Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Odluka američke administracije da Ukrajini isporuči granate sa osiromašenim uranijumom predstavlja nehuman pristup Amerike, navodi se u izjavi ruske amabasade u Vašingtonu, objavljene na društvenim mrežama.
„Očigledno je da je Vašington opsednut idejom da Rusiji nanese ‘strateški poraz’ i da je spreman da se bori ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i da postavi krst na čitave generacije“, naveli su u ambasadi.
Ruska ambasada ističe da SAD svesno isporučuju oružje koje deluje neselektivno.
„Vrlo dobro znaju da će nakon eksplozije municije doći do stvaranja radioaktivnog oblaka“, podvukli su u ambasadi.
Istakli su da male čestice uranijuma talože na različitim organima, izazivaju maligne tumore i dovode do sprečavanja rada telesnih funkcija i dodali da se vidi uranijumski trag Amerikanaca u Iraku i na Balkanu, gde su hiljade civila obolele od onkoloških bolesti.

„Snabdevanjem ukrajinskih vlasti naoružanjem, SAD se bave samoobmanom i odbijaju da se pomire sa krahom takozvane kontraofanzive ukrajinske vojske. Tok specijalne operacije se neće promeniti: ruska vojska će nastaviti metodično da melje naoružanje koje je dato režimu predsednika Ukrajine Vladimiru Zelenskom. Administracija otkriva svoje pravo lice, ravnodušna je za sadašnjost i budućnost Ukrajine i njenih evropskih suseda“, piše u saopštenju.

Pentagon je 6. septembra saopštio da je Kijevu dodeljen još jedan paket vojne pomoći u vrednosti od 175 miliona dolara. Kako je izjavila portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, paket uključuje artiljerijsku municiju, protivtenkovske sisteme i PVO sisteme. Precizirala je da će tenkovi „abrams“ uskoro stići u Ukrajinu.
Amerikanskiй soldat ocenivaet podgotovku irakskogo эkipaža amerikanskogo tanka Abrams v okrestnostяh Bagdada - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: I Amerika šalje oružje sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala