- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: I Amerika šalje oružje sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu

© AP Photo / Khalid MohammedAmerikanskiй soldat ocenivaet podgotovku irakskogo эkipaža amerikanskogo tanka Abrams v okrestnostяh Bagdada
Amerikanskiй soldat ocenivaet podgotovku irakskogo эkipaža amerikanskogo tanka Abrams v okrestnostяh Bagdada - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Pratite nas
Američka administracija će sledeće nedelje objaviti o prvim isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, preneo je Rojters, pozivajući se na visoke zvaničnike u Vašingtonu.
Prema njihovim rečima, reč je, po svoj prilici, o projektilima za tenkove "Abrams".
Ranije je "Politiko" pisao da Vašington planira da prvih 10 komada ovih tenkova isporuči Kijevu u septembru. Kako se navodi, zapadni zvaničnici se nadaju da će im ova tehnika omogućiti da steknu prednost u kontraofanzivi.
Ova municija će biti uključena u novi paket pomoći Ukrajini, piše Rojters. Jedan od izvora agencije procenio je vrednost ovog paketa od 240 do 375 miliona dolara, u zavisnosti od njegovog sadržaja.
Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je 21. marta će Ukrajini isporučiti, ne samo tenkove Čelendžer, već i projektile za njih koje sadrže osiromašeni uranijum. Prilikom upotrebe ovakve municije, na tlo se taloži radioaktivna prašina koja je izuzetno toksična i ne može se dekontaminirati. Njihova upotreba može dovesti do izbijanja raka.
Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je to „nuklearnom eskalacijom“ i rekao da će Rusija „biti prinuđena da odgovori u skladu sa tim“.
Robert F. Kenedi Mlađi - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
RUSIJA
Robert Kenedi Mlađi kritikovao nameru Vašingtona da Kijevu šalje rakete s osiromašenim uranijumom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala