- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brazil ponovo kupuje uranijum od Rusije – prvi put od 1999. godine

Ruda uranijuma - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Brazil je ove godine kupio od Rusije partiju prirodnog i obogaćenog uranijuma za 72 miliona dolara, pokazuju podaci brazilske Službe za statistiku.
Ruska kompanija „Rosatom“ prošle godine je sklopila sporazum sa INB (Industrias Nucleares do Brasil) o snabdevanju obogaćenim uranijumom jedine nuklearke u Brazilu „Angra“ u periodu od 2023. do 2027. godine. Ruska državna korporacija je u proleće saopštila da je potpisala sa organizacijom i drugi sporazum, ali za isporuku prirodnog uranijuma.
Brazil je ovog leta, prvi put od 1999. godine, uvezao iz Rusije 27,1 tonu goriva obogaćenog uranijumom-235 u vrednosti od 18,9 miliona dolara. Istovremeno, ta latinoamerička zemlja je uvezla 26,9 tona prirodnog uranijuma u vrednosti od 52,7 miliona dolara, što je prvi put od 1998. godine – odnosno, od kada su javnosti dostupni podaci o tome.
Pored toga, Brazil kupuje od Rusije i druge radioaktivne elemente.
Prošle godine, Brazil je kupovao prirodni uranijum od Velike Britanije, Kazahstaba i Kanade, a obogaćeni uranijum od Velike Britanije, Nemačke, Švedske i SAD. Ove godine su, pored Rusije, samo SAD isporučivale uranijum u Brazil, i to osiromašeni u vrednosti od 2,2 hiljade dolara.
„Rosatom“ je dugi niz godina prisutan na latinoameričkom tržištu. Prvi sporazum Rusije i Brazila u nuklearnom sektoru potpisan je 1993. godine i biletaralna saradnja se razvija već preko 30 godina.
Kamioni sa uranijumom za nuklearne reaktore čekaju na utovar u luci u Sankt Peterburgu. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
RUSIJA
Amerika udvostručila kupovinu ruskog uranijuma od prošle godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala