- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika udvostručila kupovinu ruskog uranijuma od prošle godine

© AP Photo / Dmitry LovetskyKamioni sa uranijumom za nuklearne reaktore čekaju na utovar u luci u Sankt Peterburgu.
Kamioni sa uranijumom za nuklearne reaktore čekaju na utovar u luci u Sankt Peterburgu. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su od Rusije za prvih šest meseci ove godine kupile 416 tona uranijuma, što je za 2,2 puta više u odnosu za isti period prošle godine, navodi se u podacima američke statističke službe.
Rusija isporučuje SAD-u samo gorivo sa obogaćenim uranijumom-235. U analizi su uzeti u obzir i podaci o uvozu prirodnog i osiromašenog uranijuma koji SAD kupuju od drugih država.
Prošle godine su SAD kupile 188 tona, dok je ove godine ta cifra dostigla 416 tona. Poslednji put je velika količina kupljena 2005. godine, kada je Amerika uvezla od Rusije 418 tona goriva.
Za isporučeni ruski uranijum SAD su platile 696,5 miliona dolara, što je maksimalna vrednost od 2002. godine. Za godinu dana, troškovi isporuke su porasli za 2,5 puta, a udeo je porastao do 32 odsto.
SAD su značajno povećale kupovinu uranijuma od Velike Britanije za 28 odsto, do 383,1 milion dolara, što je 18 odsto od celokupnog uvoza. Najveći porast kupovine se beleži u Francuskoj, koja je izvezla u Ameriku uranijum u vrednosti od 319 miliona dolara, dok je pre godinu dana ta cifra bila 1,9 milion dolara.
Među pet najvećih dobaljača su i Nemačka i Kanada, dok je Holandija za dva puta smanjila isporuke i sa drugog pala na šesto mesto.
Ruda uranijuma - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
SVET
Mediji: Amerika priznala preveliku zavisnost od ruskog nuklearnog goriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala