- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Amerika priznala preveliku zavisnost od ruskog nuklearnog goriva

Ruda uranijuma - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države imaju neverovatne troškove zbog prevelike zavisnosti od Rusije u oblasti nuklearnog goriva. Kako bi se rešio ovaj problem, Amerika planira da poveća proizvodnju obogaćenog uranijuma, prenosi agencija „Blumberg“.
Agencija se poziva na savetnika Bele kuće za pitanja nuklearne energetike Pranaja Vadi i glavnog izvršnog direktora američkog odeljenja „Urenko“ Karen Fili.
„Imamo troškove zbog prevelike zavisnosti od Rusije u oblasti nuklearnog goriva, i ne samo mi, ceo svet“, rekao je Vadi.
Prema podacima „Blumberga“, fabrika „Urenko“ koja se nalazi na teritoriji američke države Novi Meksiko, obezbeđuje oko trećinu američkih potreba za obogaćenim uranijumom i u procesu je povećanja proizvodnje za 15 odsto.
Prema rečima Fili, uvećanje kapaciteta će biti završeno 2027. godine. Navela je da će to zajedno sa povećanjem kapaciteta glavne kompanije u Evropi, biti dovoljno da pokrije udeo „Rosatoma“ na američkom tržištu. Ona nije otkrila detalje o tome kako mogu da se zaobiđu sankcije.

„Mi smo razumno rešenje za SAD. Povećanje proizvodnje iz ‘Urenko’ će biti dovoljno da pokrije bilo koji deficit uvoza iz Rusije“, izjavila je ona.

Bivši zamenik ministra energetike SAD, a sada glavni izvršni direktor korporacije za proizvodnju obogaćenog uranijuma za korišćenje nuklearne stanice „Centrus enerdži“ Den Pounman smatra, da uvećanje kapaciteta fabrike „Urenko“ u SAD-u za 15 odsto nije dovoljno za napajanje svetskih reaktora.
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
RUSIJA
Rusija i Južnoafrička republika dogovorile saradnju u proizvodnji nuklearnog goriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala