Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad pravi Sever KiM po meri juga – Srbe u enklave

© Foto : Ustupljeno SputnjikuGrafit UČK na zdravstvenoj ambulanti u Suvom Dolu
Grafit UČK na zdravstvenoj ambulanti u Suvom Dolu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Zapad očigledno ne zanima ponašanje Albanaca i teror nad Srbima južno od Ibra i smatraju da su to samo tamo neki incidenti koji postoje svugde, dok sve što se dešava na severu KiM deluje kao pokušaj da Srbi i tamo žive kao u enklavama, upozorava politikolog Aleksandar Lukić.
Miroslav Lajčak, glavni pregovarač Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine, najavio je nove razgovore sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem, kako je rekao, iz razloga što je „preokupiran“ Severom KiM i jer su „tamo problemi“, dok su problemi Srba južno od Ibra gurnuti po strani.

Od severa žele da naprave novu enklavu

Da li to znači da Zapad južni deo Kosova i Metohije vidi kao izgrađeno „multietničko slobodno Kosovo"?
Dr Aleksandar Lukić, naučni saradnik na Institutu za političke studije, napominje da južno od Ibra, po enklavama, zapravo živi više Srba neko što ih je na Severu Kosova kao i da su incidenti tamo svakodnevni i traju godinama.
„Problem Kosova i Metohije je kompleksan i dugo godina se rešava. Sada je akcent na severu Kosova, a meni se čini da zapadna strana koja zapravo čini vlast i donosi odluke preko svojih predstavnika koji sede u Prištini, bez obzira da li je to Aljbin Kurtu trenutno ili ranije Ramuš Haradinaj ili neko treći, želi da Sever KiM integriše u tu nazovi kosovsku državnost,“ podseća Lukić.
Na pitanje zašto se sada ne pominje šta se dešava sa Srbima južno od Ibra i kako oni preživljavaju i kakva je njihov status tamo, kako kaže naš sagovornik, odgovor je teško dati.
„Ne zna se tačan broj ni Srba ni Albanaca koji žive na tom prostoru i tim podacima se često manipuliše. Međutim, ono što je izvesno jeste da južno od Ibra živi možda i više Srba nego na samom Severu KiM u ove četiri srpske opštine, i oni su u mnogo težoj situaciji jer žive u nekoj vrsti geta. Nalaze se pod stalnim terorom i albanskih vlasti, i dela ekstremnih nastrojenih komšija Albanaca. Skoro svi incidenti koji su se dešavali u poslednje vreme na KIM su se zapravo dešavali Srbima koji žive južno od Ibra,“ napominje Lukić.

Život Srba južno od Ibra za Zapad normalan

Počev, kako kaže, od ubistava i fizičkih napada na Srbe, zastrašivanja, krađa imovine, uzurpiranje imovine pa nadalje.
„Kada se to pomene čini se da Zapad to ne zanima i da smatraju da je to neko rešeno pitanje i da su to eto, samo tamo neki incidenti koji postoje svugde. Mi bismo morali stalno da ističemo da to nisu samo incidenti već da je to politika Prištine prema Srbima. Dakle, princip a ne izuzeci, i o tome bi stalno trebalo da javnost obaveštavamo, da delujemo diplomatski i da koliko je god moguće politički delujemo da se taj teror koji se nad Srbima sprovodi u južnom delu Kosova i Metohije prekine,“ apeluje naš sagovornik.
Ovo što se dešava sada na severu KIM nije ni blizu, smatra Lukić, onoga što se dešava Srbima južno od Ibra, i sva je prilika da takav život Priština priželjkuje i Srbima na Severu.
„Zapad ističe da je takozvana država Kosovo, i što se tiče južnog dela, kao i svaka druga a i sam Kurti je često izjavljivao da su oni najdemokratskija „država“ od svih država na prostoru bivše SFRJ, pa čak i na Balkanu uopšte. To su sve paradoksi našeg vremena, kada se žmuri na neke činjenice jer je to u nečijem političkom interesu. Dakle, ne vladaju principi ljudskih prva, recimo, slobode kretanja, koje je jedno od osnovnih ljudskih prava…", upozorava naš sagovornik.

Ove godine 110 napada na Srbe južno od Ibra

Ti principi za Srbe južno od Ibra skoro da ne važe, ističe Lukić, jer se oni maltene kreću pod stražom, a deca pod pratnjom idu u školu.
„Što se tiče Srba na KiM, posebno južno od Ibra, nema šta im se nije dešavalo, a čini mi se da ovo što se dešava na severu KiM jeste pokušaj da ono što je uspostavljeno stanje na jugu, treba da se dogodi i na severu KiM,“ zaključuje Lukić.
Zaključno sa 18. avgustom ove godine na Kosovu i Metohiji je, prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zabeleženo 110 etnički motivisanih napada na Srbe od čega je samo nekoliko vezano za sever Kosova, a sve ostalo se dešavalo južno od Ibra.
Ovo su samo neki od primera, koji često zvuče neverovatno: u opštini Istok uhapšen je povratnik Žarko Zarić, pod optužbom za navodni ratni zločin u selu Ljubožda; tokom obeležavanja praznika Sveti Vrači u selu Krajište kod Lipljana, Albanci su provocirali okupljene Srbe puštajući muziku posvećenu “UČK” i pokazujući im dvoglavog orla; Miloš Božidarević (32) iz Gornje Brnjice je povređen kada je Albanac uleteo autom u grupu okupljenih Srba u Gračanici; na putu prema Ski centru Brezovica oskrnavljena je Bećirova crkva koju je podigao Albanac koji je prihvatio pravoslavnu veru; Kosovska policija zaplenila je 1.245 saksija cveća na putu Kosovska Kamenica – Gnjilane zbog sumnje da su donete iz centralne Srbije.
Porodici Jovanović u Vitini polomljena je kapija na ulazu u dvorište; Muškarac albanske nacionalnosti pucao je na dvojicu srpskih mladića Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21) u Gotovuši dok su nosili badnjak i zadao im prostrelne rane; Lazara M. (15) pretukla su četvorica Albanaca u Suvom Dolu…
U 2022. godini prema istom izvodu takvih napada je bilo 150.
SRBIJA
„Dve decenije tugovanja i bola“: Godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu
SRBIJA
Srbi napadnuti kod Peći: Krenuli u Patrijaršiju, Albanci im pretili i blokirali put
Vozila kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SRBIJA
Incident na Kosovu: Albanac nožem nasrnuo na dvojicu Srba, naneo im teške povrede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala