Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Dve decenije tugovanja i bola“: Godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu

Pratite nas
Navršava se 20 godina od zločina u kojem su nepoznate osobe iz kalašnjikova pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici kod Goraždevca i ubile dvojicu dečaka, a teško ranili četvoro dece. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da su dečaci izgubili živote zbog sulude ideologije mržnje.
Oni su pucali na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici i ubili Ivana Jovovića i Panteliju Dakića. Teško su ranili Marka Bogićevića, Draganu Srbljak, Bogdana Bukumirića i Đorđa Ugrenovića.
Ivan Jovović imao je 19, a Pantelija Dakić 13 godina.
Parastos stradaloj deci služen je u subotu u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu.
Istraga je zatvorena pre 13 godina, a za zločin niko nije odgovarao, iako su predstavnici međunarodne zajednice svojevremeno obećali da će „prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce“.
Iz tužilaštva Euleksa su po prekidu istrage naveli da nisu uspeli da identifikuju izvršioce, da su sve istražne radnje iscrpljene i da nije pronađen novi prostor za istragu.
Roditelji ubijene i ranjene dece iz godine u godinu ne kriju razočaranje što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde.
Nerasvetljen zločin u Goraždevcu jedan je u nizu posleratnih nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Nerasvetljeni su ostali i ubistvo srpskih žetelaca u Starom Gracku, stradanje 12 Srba u blizini Podujeva u autobusu „Niš ekspresa“ i drugi.

Srpski dečaci izgubili živote zbog sulude ideologije mržnje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je saopštio da su se „navršile dve decenije tugovanja i bola za ubijenom srpskom decom, ali i dve decenije sećanja na mnogostradalnu srpsku Metohiju, koja je u glavama albanskih terorista i neljudi bila žrtva plana za istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora, koji je gotovo u potpunosti ostvaren".
Petković je naveo da su dečaci Pantelija i Ivan izgubili svoje mlade živote zbog sulude ideologije mržnje, koja je usmerena prema čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj kulturi, duhovnosti, pismu i sveopštem trajanju.
„Posebno zabrinjava činjenica da ta ideologija do danas nije napuštena i da ima brojne političke pristalice, inspiratore i sponzore u Prištini“, konstatovao je Petković.
Neshvatljiva je i činjenica, ukazao je Petković, da se ovaj monstruozni zločin dogodio pred licem međunarodne zajednice, odnosno nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.
„I pored obećanja predstavnika Unmika da će 'prevrnuti svaki kamen' da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dala nikakve rezultate. Kao po pravilu, zločinci nad srpskim narodom na KiM ostaju nepronađeni, bezimeni i nekažnjeni“, naveo je Petković.
Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, naglasio je Petković, učinjen je greh protiv čovečnosti, a međunarodna zajednica je kapitulirala pred ideologijama mržnje i terorizmom.
„Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da se ne oglušuju o srpske patnje, da ne zaborave ovaj zločin i žive rane roditelja i da ulože svoj autoritet da se počinioci pronađu, jer ovakav zločin nikad ne zastareva“, istakao je Petković.
„Da je ideologija mržnje i te kako živa pokazuju i nedavni događaji u pokrajini, u kojima su žrtve bila srpska deca: između ostalog na Badnji dan, ove godine napadnuti su iz vatrenog oružja Stefan i Miloš Stojanovića iz Gotovuše, na Božić je pretučen Stefan Tomić iz Klokota, nedugo zatim dvojica Albanaca su izboli nožem Bobana Đuzića, a pripadnici ROSU pretukli su dva srpska mladića Đorđa i Lazara u Jošanici kod Leposavića, kao i Daru i Kristijana u selu Žitkovac, napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji su svakodnevna pojava“, naveo je Petković.
Međutim, kako je istakao, uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim nedaćama, Srbi opstaju i ostaju na svojoj zemlji i čuvajući i obilazeći grobove svoje dece i umrlih predaka, čuvaju srpski trag, postojanje i korene u Metohiji.
„Država Srbija će nastaviti da ih u tome podržava i pomaže i da bude kao i do sada stalno prisutna u njihovim životima, kako bi oni koji su ostali i opstali živeli bolje i kako bi istina o počinjenim i nekažnjenim zločinima ugledala svetlost dana“, kazao je direktor Kancelarije za KiM.
„Pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bi ujedno bio i pokazatelj da postoji dobra volja za normalizaciju odnosa i izgradnju međusobnog poverenja i da je dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini“, zaključio je Petković.

Oglasila se i Srpska koordinacija

Povodom dvadesete godišnjice monstruoznog ubistva i ranjavanja srpske dece u Goraždevcu kod Peći, oglasila se saopštenjem i Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija).
„13. avgusta 2003. godine, u oružanom napadu albanskih zločinaca na više desetina srpske dece, koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19) a teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20). Ubice dece, i pored obećanja ondašnjeg šefa UNMIK-a, Harija Hokijerija, da će ''prevrnuti svaki kamen da ih nađu'', do danas nisu privedene pravdi“, podsećaju iz Srpske koordinacije.
Srpska koordinacija sa ogorčenjem konstatuje da ni danas, 20 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin a da je tužilac EULEKS-a, još 2010. godine, obustavio istragu zbog navodnog nedostatka dokaza.
„Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima, započeta 10. juna 1999. godine, nakon što je na teritoriji Kosova i Metohije ustanovljen protektorat Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije SB OUN br. 1244. Srpska koordinacija, ovim povodom, upozorava na tragično stanje ljudskih prava preostalih Srba na Kosovu i Metohiji i na odsustvo elementarne vladavine prava“, ističe se u saopštenju i dodaje da samoproklamovane albanske vlasti u Prištini sprovode sistematsko nasilje nad pripadnicima srpskog naroda.
„I danas se brojni Srbi na Kosovu i Metohiji arbitrarno hapse, uz neosnovano određivanje pritvora i izricanje drakonskih kazni, uz očigledno kršenje proceduralnih i materijalnih normi i elementarnih prava uhapšenih. Pozivamo međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci ovog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi a sa praksom sistematskog nasilja nad preostalim Srbima, odmah prestalo“, zaključuju iz Srpske koordinacije.
Goraždevac: Majka Ivana Jovića, koji je ubijen na reci Bistrici 13. avgusta 2003. godine, na njegovom grobu  - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
SRBIJA
Srpska lista: Kao po pravilu, kada zločinci ne budu kažnjeni, zločini se ponavljaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala