- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li je US Open najteži za osvajanje i kakve su šanse Novaka Đokovića?

© AP Photo / Frank Franklin IINovak Đoković na US openu
Novak Đoković na US openu - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Potrebno je samo malo da obratite pažnju na učinak iz prethodnih godina kako biste shvatili: US Open je postao najteži Grend slem za osvajanje. Ovaj fenomen je teško i objasniti, a možda je za sve kriv kalendar koji ga donosi u samoj završnici naporne sezone.
Prema važećem trendu u Njujorku, ni Karlos Alkaras, a ni Novak Đoković neće osvojiti US Open ove godine. Prošlo je pet vezanih godina, a američki Grend slem je završio u rukama petorice različitih igrača.
Španac, aktuelni šampion i Srbin, pobednik iz 2018. godine, već su ispunili kvotu, pa je pitanje koje se postavlja - ko je sledeći šampion?
Očigledno je da što duže ova neobična serija traje, da je što bliža i svom konačnom kraju. Posebno ova. Generalno, logika je sledeća: nijedan drugi glavni turnir nije doneo toliku raznovrsnost kada su u pitanju pobednici prethodnih godina, kao US Open.
Isto je i u konkurenciji dama, sa izuzetkom Vimbldona, gde je sedam različitih teniserki trijumfovalo na sedam poslednjih turnira.
Anketa
Ko će osvojiti Ju-ES open?
Ako sve ove brojke pogledamo u kompletnoj istoriji teniske igre, naći ćemo slične primere. US Open je turnir koji je teže osvojiti od svih ostalih, čak i u periodu kada smo imali „Veliku trojku“ iz koje niko nije uspeo da napravi od Njujorka svoje kraljevstvo.
Nadal je gospodar Rolan Garosa, Federer vladar Vimbldona, a Novak kralj Austrlijan opena. Rodžer, koji je od 2004. do 2008. trijumfovao pet puta uzastopno na „Flešing Medouzu“ će morati da podeli titulu najuspešnijeg igrača u Njujorku sa Džimijem Konorsom i Pitom Samprasom.
Verovali ili ne, od poslednje titule Švajcarca u Njujorku pre 15 godina, nijedan drugi šampion nije uspeo da odbrani tron na stadionu „Artur Eš“. I to je uslovilo da imamo desetoricu različitih pobednika u Njujorku u međuvremenu.
Pored kalendara, vrućina u ovo doba godine u Njujorku, kao i betonska podloga, pa i atmosfera na tribinama, moguće je da su zaslužni za činjenicu da nijedan teniser ne uspeva da odbrani titulu već više od decenije.
Zato je pred Novakom ili Alkarasom zanimljiv izazov od ponedeljka - da sruše tradiciju koja je uspostavljena.
Najbolji teniser sveta osvojio US open drupgi put u karijeri - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
SPORT
Novaka pogledala sreća – nad Karlosovim žrebom „crni oblaci“ i Rusi
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
SPORT
Krupne reči Rusa o povratku Đokovića: „Najveći svih vremena“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
SPORT
Novakov šou u Njujorku: Tiganj i bejzbol palica zamenili reket /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala