- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novaka pogledala sreća – nad Karlosovim žrebom „crni oblaci“ i Rusi

© AP Photo / Seth WenigNajbolji teniser sveta osvojio US open drupgi put u karijeri
Najbolji teniser sveta osvojio US open drupgi put u karijeri - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji srpski teniser, nema lak žreb za US Open, međutim ima lakši zadatak od Karlosa Alkarasa, mladog Španca koji će od četvrtfinala imati definitivno teži put od srpskog asa.
Može Novak Đoković da bude zadovoljan žrebom za predstojeći US Open dok isto ne može da kaže Karlos Alkaras koji bi sa srpskim asom mogao da se sretne tek u finalu.
Počinje Ju-Es open - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
SPORT
Ko će osvojiti Ju-ES open?
Do tog finala, obojica imaju dosta prepreka, a prva na Novakovom putu je Aleksander Muler, francuski teniser sa kojim srpski as do sada nije nikada igrao. Muler ove sezone nema većih uspeha osim jednog osvojenog čelendžera pa bi tako trebalo da Novaku taj meč bude poput treninga.
U drugom kolu Novak se potencijalno takođe susreće sa nepoznatom preprekom jer do sada nije igrao protiv Bernada Zapate Miraljesa koji je bio odličan tokom prvog dela sezone, a pogotovo na šljaci odnosno na Mastersu u Madridu gde je stigao do četvrtog kola.
Treći potencijalni rival srpskom tenisu daleko je poznatiji od prve dvojice, ne zbog velikog broja mečeva koji su igrali jedan protiv drugog već zbog činjenice da su saigrači u reprezentaciji i prijatelji. Laslo Đere do susreta sa Novakom mora najpre da savlada Brendona Nakašimu, zatim kvalifikanta, a videćemo u kakvoj je formi posle poraza u četvrtfinalu Vinston Salema.
Od četvrtog kola Đoković će imati nešto teži posao, mada će i dalje biti veliki favorit. Rivali bi mogli da mu budu Feliks Ože-Alijasim ili Francisko Serundolo. Da je Kanađanin u formi u kakvoj je bio pre dve godine kada je stigao do polufinala US Opena srpski as imao bi težak zadatak, ali Feliks je u lošoj formi i očekivanja od njega nisu naročito velika.
Pravi izazov za Novaka sledi u četvrtfinalu gde će mu protivnik biti Stefanos Cicipas ili Tejlor Fric, a kada se pogleda međusobni skor po srpskog asa bi verovatno bilo bolje da to bude Amerikanac.
Sa Cicipasom je Novak igrao 13 puta i pobedio ga 11, ali upravo dve pobede Grk je ostvario na betonu gde očigledno najbolje ume da parira srpskom asu. Sa druge strane Fric u sedam mečeva nikada nije savladao Đokovića.
Polufinale će biti veliki izazov za Srbina mada samo u slučaju da sa druge strane mreže bude mladi Danac Holger Rune. Igrali su do sada tri puta jedan protiv drugog, a danski teniser jedan je od retkih koji mogu da se pohvale pozitivnom skorom jer je slavio dva puta u ta tri meča. Međutim, tu jednu pobedu protiv Runea Novak je ostvario upravo na US Openu, ali je Danac i tada pretio i uzeo srpskom asu set.
Potencijalno bi umesto Runea na tom mestu mogao da se nađe Kasper Rud, a ako gledamo statistiku bilo bi to pogodnije po Novaka jer je Norvežanina pobedio u svih pet međusobnih mečeva. Dva puta su igrali na betonu i Kasper mu nije uzeo ni set.
Priželjkuje se novo finale Đokovića i Alkarasa, ali mladi Španac moraće da se pomuči više od Srbina kako bi stigao do nove borbe za titulu.
Do osmine finala za šampiona US Opena ne bi trbalo da bude „zime“. U prvom kolu igra protiv Dominika Kepfera, zatim verovatno protiv Džorca Lojda Herisa, a u trećem kolu potencijalno sa Danijelom Evansom, Botikom van dde Zandšulpom ili Džordanom Tompsonom.
U osmini finala Alkarasa bi mogao da sačeka Britanac Kameron Nori koji je u prošlosti znao da ga pobedi. Igrali su šest puta, a Nori je slavio dva, a poslednji put ove godine u Rio de Žaneiru. Prvi put Britanac ga je pobedio na betonu prošle godine u četvrtfinalu Sinsinatija pa bi tako mogao da mu bude potencijalna opasnost.
Mnogo veća opasnost za Alkarasa sledi u četvrtfinalu gde bi mogao da se sastane sa Janikom Sinerom ili Sašom Zverevom. Među teniskih stručeacima rivalstvo Italijana i Španca bi moglo da postane nalik nekom od rivalstva „velike trojke“ (Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal).
Igrali su šest puta, obojica su slavili po tri, ali se posebno pamti upravo četvrtfinale prošlogodišnjeg US Opena. Posle velike drame u pet setova Alkaras je slomio otpor Sinera, a taj meč ostaće upamćen kao jedan od najboljih prethodne sezone. Bilo bi spektakularno gledati reprizu ovog duela, ali ništa manji spektakl neće biti ni ukoliko do četvrtfinala dođe Zverev.
Nemac vodi u međusobnom skoru protiv Alkarasa, pobedio ga je tri puta u pet duela i to dva puta na betonu.
Ruska mina sledi Špancu u polufinalu. Veliko iznenađenje bilo bi da do tog dela ne dođu Danil Medvedev ili Andrej Rubljov. Danila je Alkaras pobedio dva puta i realnije bi bilo da mu on bude rival, ali bi svakako bilo izuzetno uzbudljivo ukoliko se sretnu Rubljov i Karlos jer do sada nisu odigrali nijedan meč.
Tek ukoliko prođe sve ove prepreke Alkaras bi mogao da se sretne sa Novakom u finalu pod uslovom da srpski as ne dozvoli iznenađenje.
Nameće se zaključak da nas čeka fantastičan poslednji Grend slem u godini, a žreb donosi niz spektakularnih susreta.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
SPORT
Pometnja zbog Novaka u Njujorku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala