- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Luka spasao Sloveniju, Amerikanci bili na korak do stotke – a Španija pokazala silu

© AP Photo / Hiro KomaeSlovenija Venecuela Mundobasket
Slovenija Venecuela Mundobasket - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
Košarkaši Slovenije predvođeni Lukom Dončićem pobedom su startovali na Mundosbaketu protiv selekcije Venecuele rezultatom 100:85, dok je samo jedan poen delio Sjedinjene Američke Države do stotke protiv Novog Zelanda koji su savladali rezultatom 99:72. Još uvek aktuelni svetski prvak Španija lako je savladala Obalu Slonovače rezultatom 94:64.
Reprezentacija Slovenije kao veliki favorit ušla je u prvi meč grupne faze na Svetskom prvenstvu protiv Venecuele, međutim protivnici su ih iznenadili snažnim otporom u prvoj deonici u kojoj je mogla da se primeti i nervoza kod Luke Dončića.
Magični Slovenac prepoznatljivo je plesao po terenu, ali kako je za svaki ples potrebno dvoje i njemu je bio potreban partner koga nije bilo na početku, a košarkaši Venecuele bili su sinhronizovani i ubacili čak devet trojki. Posle prvih deset minuta Venecuela je vodila 33:31, ali potom je u drugoj deonici usledilo buđenje Slovenije.
Kod Venecuele je pao procenat šuta iz igre, Slovenci su to iskoristili i vratili se u igru pa je tako druga deonica pripala njima – 25:18. U trećoj deonici nastavili su Slovenci da dominiraju, posebno Dončić, a tu četvrtinu završili su takođe bolje – 22:12.
Venecuela je silovito otvorila poslednju deonicu pa je tako postalo jasno da je treća četvrtina bila ključna jer su Slovenci stekli dovoljno veliku razliku. Kada je bilo najpotrebnije istakao se Majk Tobi koji je odigrao sjajnu partiju i na kraju je Slovenija posle izjedančene deonice 22:22 slavila rezultatom 100:85.
Uz Dončićevih 37 poena, sedam skokova i šest asistencija, najbolju partiju pružio je posle njega upravo Tobi sa 21 poenom, dok se u reprezentaciji Filipna najviše istakao Garli Sojo sa 16 poena, dva skoka i dve asistencije.
Standings provided by Sofascore
Iznenađenje nije dozvolila ni reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država koja je savladala selekciju Novog Zelanda rezultatom 99:72 iako su autsajderi naspram „drim tima“ počeli dobro utakmicu pa je SAD posle prve deonice imao minimalnu prednost 19:18.
Podigli su Amerikanci nivo igre od druge deonice koju su završili sa boljom razlikom 26:18, da bi u trećoj deonici ubedljivo odigrali najbolje – 31:22.
Iako je delovalo na početku poslednje četvrtine da bi Novi Zeland mogao da smanji razliku, Amerikanci su na kraju dodatno pojačali ritam, postigli su 23 i primili samo 14 poena.
Najviše se istakao Paulo Bankero sa 21 poenom, četiri skoka i jednom asistencijom, odigrao je sjajno kako u odbrani tako i u napadu, a u timu Novog Zelanda najbolji je bio Reuben Te Rangi koji je upisao 15 poena, dva skoka i jednu asistenciju.
Standings provided by Sofascore
Za razliku od Slovenije i Amerikanaca, Španci su nešto bolje otvorili utakmicu sa reprezentacijom Obale Slonovače koja nije mogla ni približno da zapreti aktuelnom svetskom prvaku.
Posle prve četvrtine Španci su vodili rezultatom 24:17, a dok su selekciju Obale Slonovače ostavili sa istim brojem poena u narednoj deonici oni su ubacili 29.
Iako ni u prvom poluvremenu nisu uspeli mnogo da prete, još lošije su košarkaši Obale Slonovače igrali u drugom poluvremenu, a Španci su nastavili silovito pa su tako dodatno uvećali prednost pred poslednji period igre – 20:13.
Opustili su se Španci poslednjih deset minuta, ali to svakako nije pomoglo protivnicima koji su još jednom ubacili 17 poena dok je Španija upisala 21 i na kraju slavila rezultatom 94:64.
Najefikasniji igrač na meču bio je Vili Ernandogomes sa 22 poena, pet skokova i jednom asistencijom, dok je u reprezentaciji Obale Slonovače najbolji meč odigrao Kone Bazuomana koji je upisao 11 poena.
Standings provided by Sofascore
Srbija - Kina - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Mundobasket 2023
Pešić posle pobede doneo lepe vesti i govorio o „specijalnim zadacima“
Srbija - Kina - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
MULTIMEDIJA
Prva pobeda Srbije kroz prizmu fotografija
Srbija - Kina - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Mundobasket 2023
Srbija je Saletu spremila najbolji poklon: „Ponosan sam!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala