- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Pešić posle pobede doneo lepe vesti i govorio o „specijalnim zadacima“

© Foto : FIBASrbija - Kina
Srbija - Kina - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
Posle odlične utakmice i pobede košarkaša Srbije protiv Kine (105:63) na konferenciji za medije prve utiske izneli su Nikola Milutinov, najbolji igrač meča, kao i selektor Svetislav Pešić koji je osim analize meča govorio i povredi Filipa Petruševa za koju je rekao da nije ozbiljnije prirode.
Nikola Milutinov postigao je 11 poena, upisao šest skokova i dve asistencije protiv selekcije Kine, a posle pobede Srbije dobio je i priznanje najboljeg igrača na meču. Imao je Nikola zbog čega da bude zadovoljan, a na konferenciji je istakao da je ovo samo prvi korak koji su Orlovi napravili ka cilju.
„Čestitam mom timu. Počeli smo kako smo planirali, odličnom odbranom, dobrim tempom u napadu, zato smo stekli veliku prednost. Znači nam mnogo, znamo da je prva utakmica mnogo bitna, ali ovo je samo prvi korak, moramo da ostanemo na zemlji i da radimo jako od željenog cilja“, rekao je Milutinov.
Selektor Pešić istakao je da je ključ bio u specijalnim zadacima.
„Utakmica kao i svaka druga, ali imali smo neke specijalne zadatke za igrače. Za mene je kao trenera bitno da iskoristim prvu zvaničnu utakmicu da pobedimo, ali i to nije dovoljno. Specijalni zadatak je meča je bio da se preuzme odgovornost u odbrani 1 na 1, da vidimo kako branimo pik, kako se organizujemo nakon šuta protivnika... Mi smo novi tim i prvi put smo na velikom takmičenju. Ovo je razlog što ovaj meč koristimo da se popravimo taktički. Za mene je odgovornost u odbrani najbitnija. Danas nam je meta bio Anderson, da vidimo kako ćemo reagovati. Izuzetna odbrana je bila večeras. Svaka četvrtina je bitna, ali treća četvrtina može sve da promeni“, rekao je Pešić.
Veliko poštovanje Pešić je ukazao selektoru tima Kine Aleksandru Saletu Đorđeviću, ali je i pojasnio da ne želi da priča o trenerima već o svom timu.
„Kao i svaki drugi meč. Veliko poštovanje Saši i timu Kine. Njemu treba vremena da popravi tim, da donese svoju taktiku u ekipu jer to nisu stvari koje se dešavaju odmah. Bez vremena ne možete da uradite posao. Moj prvi posao kao trenera je da ne pričam o trenerima i drugim timovima, o protivnicima. Moj zadatak je da popravim svoje igrače i moj tim. Ne mogu da pričam o drugima“, istakao je Pešić.
Filip Petrušev izašao je sa terena u toku utakmice zbog povrede, ali ona nije ozbiljnije prirode potvrdio je selektor.
„Iskrenuo je zglob i nismo hteli da rizikujemo. Mogao je i da igra, ali nije bilo potrebe. Koliko sam informisan samo je malo povređen i biće na raspolaganju“, podelio je Pešić dobru vest.
Posebno je govorio o tome koliko je važna odlična igra Milutinova.
„Odbrana ne počinje od Milutinova, već od Avramovića i Stefana Jovića. Prvo mora odbrana spoljnih igrača da bude na nivou, da bi visoku igrači mogli da izvrše svoje zadatke. Vrlo je važno u svakoj, pa i u našoj odbrani organizacija posle završenog napada. Košarka se dosta promenila i ekipa koja uspe da nađe taj balans između pozicione i tranzicione odbrane može da kontroliše sudbinu. Videli ste kako je Militinov odigrao u odbrani, o njemu se priča u Evropi ne samo zbog napada nego jer je kao retko koji igrač našao balans između napada i odbrane“, istakao je selektor.
Pohvale od selektoru idu i Dušanu Ristiću.
„Nije on baš ni zamena, mi znamo šta Dušan može da pokaže. On je to pokazao na svim mečevima. Da li bismo mi došli na SP i kvalifikovali se da nije bilo njega? To ne znamo! On je potpuno drugačiji od Milutinova i Petruševa, ali to je dobro. Voleli bismo da je malo bolji ispod koša, ali nama je Dušan jako važan igrač i on može mnogo bolje i on će to pokazati“, završio je Pešić konferenciju.
Srbija - Kina - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
MULTIMEDIJA
Prva pobeda Srbije kroz prizmu fotografija
Srbija - Kina - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Mundobasket 2023
Srbija je Saletu spremila najbolji poklon: „Ponosan sam!“
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Mundobasket 2023
Orlovi poleteli sa „plus 42“ – Saletova Kina lak plen na startu Mundobasketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala