Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova američka farsa na KiM u službi pritiska na Beograd

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici Rosu na prelazu Jarinje
Pripadnici Rosu na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Saopštenje američke ambasade na KiM u kome kažu da Aljbin Kurti nema njihov „blagoslov“ za iseljavanje zaposlenih Srba iz opštinskih zgrada na severu Kosova je obična farsa, uveren je Branko Branković, bivši ambasador i diplomata.
Branković je, kako kaže, vrlo skeptičan po ovom pitanju iz više razloga, a glavni je taj što je opštepoznato da se na Kosovu i Metohiji ne dešava ništa što Amerika i njeni saveznici Velika Britanija i Nemačka ne aminuju Kurtiju.

Bez dozvole Amerike ne radi se ništa

„Amerikancima ne treba verovati u ovo što govore. Kurti ne radi ništa što mu oni ne kažu i to uvek ponavljam. Ovo je samo još jedan oblik podizanja nove tenzije na severu Kosova, odnosno održavanja već postojećih tenzija i dodatni vid pritiska na Srbiju,“ veruje naš sagovornik, koji smatra da je taj pritisak povezan sa odnosom Srbije i Rusije. Taj spoj vidim tako što Kurti uz blagoslov Amerike i drugih zapadnih sila pritiska Srbe na KiM čime se u stvari vrši pritisak na Srbiju, i to zbog odnosa sa Rusijom. Amerikanci znaju da je Beogradu jako stalo do mira na KiM i na ovaj način se perfidno svete Srbiji jer ne popušta u pogledu Rusije,“ dodaje on.
Kao dokaz da je to u pitanju Branković ističe da je Amerika znala da će Srbija odbiti nekakava dokument sa nedavnog sastanka u Atini u kome se poziva na sankcije Rusiji, zbog čega je i osmišljen ovaj novi vid terora nad Srbima na KiM.

Amerika igra ispod nivoa radara

„Pošto Amerika i njena spoljna politika rade uvek ispod radara kada su njihove ambicije u pitanju, svesni su da Beograd mogu da isprovociraju samo dešavanjima na KiM, i upravo to i rade jer nekako sve ovo je i počelo uoči tog atinskog sastanka,“ primećuje Branković.
On ocenjuje da je to što piše u saopštenju ambasade SAD u Prištini- da su savetovale Vladu Kosova, uključujući gradonačelnike na severu da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu da povećaju tenzije – licemerno.
„Molim vas! Pa niko nije naivan! Jasno je da je na Kosovu počeo teror nad Srbima upravo u momentu kada je Srbija rekla da neće pratiti agendu Zapada po pitanju Moskve. Tada je naglo i krenulo da se pitanje KiM ponovo diže na viši nivo prioriteta i da se zakuvava. Pa upravo su Amerikanci ti koji su Kurtiju omogućili izbore bez učešća Srba i priznali njihov smešan rezultat “, podseća Branković.

Pozadina najnovije Kurtijeve igre

Lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, zatražile su da institucije Srbije "oslobode" jedan njihov objekat u naselju Bošnjačka mahala.
Inspekcija je obrazložila da im nije dostavljena dokumentacija na osnovu koje institucije Srbije koriste taj objekat, te se dodaje da su institucije Srbije prethodno bile obaveštene da moraju da pripreme i predoče dokumenta ili ugovor o korišćenju ovog objekta. U spornoj zgradi su smeštene Kancelarija za Kosovo, Direkcija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovsko-Mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna.
Ambasada SAD na Kosovu i Metohiji izdala je saopštenje da su vlasti Severne Mitrovice, bez koordinacije sa njima donele odluku o iseljavanju srpskih institucija iz opštinske zgrade. Kako stoju i saopštenju, ta odluka nije koordinisana ni sa međunarodnom zajednicom, kao i da nije ni u skladu sa zahtevima da se ne preduzimaju akcije koje mogu da dovedu do eskalacije situacije.
Severna Kosovska Mitrovica sa srpskom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
SRBIJA
Počelo odbrojavanje: Šta će biti kad isteknu tri dana prištinskog ultimatuma protiv Srba
Goran Rakić - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
SRBIJA
Srpska lista: Antisrpske akcije Prištine uz podršku nekih iz međunarodne zajednice
Pripadnici specijalne jedince tzv. Kosova u Prištini  - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
SRBIJA
Maske su pale: Nema mesta za Srbe u kosovskoj policiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala