Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Počelo odbrojavanje: Šta će biti kad isteknu tri dana prištinskog ultimatuma protiv Srba

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSeverna Kosovska Mitrovica sa srpskom zastavom
Severna Kosovska Mitrovica sa srpskom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Time što daje ultimatum Kancelariji za KiM da se iseli iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici, režim Aljbina Kurtija šalje jasnu poruku preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji da nisu poželjni stanovnici njegove paradržave. To je poruka da budućnost Srba na KiM, ukoliko bi ono dobilo punu nezavisnost i puni suverenitet ne bi bila nimalo srećna.
Ovako politički konsultant Vladimir Dobrosavljević komentariše ultimatum koji je predstavnicima Kancelarije za KiM uputio takozvani gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Erden Atić.
Atić je izabran za gradonačelnika na izborima koje su Srbi bojkotovali i na koje je izašlo oko tri odsto birača. Međutim, to ga ne sprečava da u kontinuitetu donosi mere koje ugrožavaju Srbe. Poslednja u nizu je ultimatum predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju da se u roku od tri dana isele iz zgrade u Kosovskoj Mitrovici.

Učiniti život Srbima na KiM nemogućim

Prema Dobrosavljevićevim rečima, ova mera Kurtijevog režima ima za svrhu da izazove incidentnu situaciju koja bi Srbe na KiM prinudila da napuste svoje domove.
„Cilj je da im se život na KiM učini bukvalno nemogućim i da konstantnim pritiscima stvore ambijent u kome oni sami više ne vide budućnost za sebe i svoje potomke. Pritom, žele da nekom vrstom provokacije izazovu ishitrenu reakciju zvaničnog Beograda i da se na taj način, pred međunarodnom zajednicom i dosadašnjim mentorima kosovskih Albanaca zvanični Beograd pokaže i prikaže kao remetilački faktor u regionu“, smatra on.
Bez obzira na sankcije i pritiske koje navodno trpi od Zapada, Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi svoju politiku, čiji su se ciljevi najbolje videli u Tetovu, gde je proglašen „premijerom svih Albanaca“, dodaje naš sagovornik.
„Obim sankcija kojima su izloženi Kurti i prištinske institucije očigledno nisu dovoljni. I dalje imamo tu vrstu lažnog paralelizma, izjednačavanje žrtava i onih koji prave incidente i izazivaju tenzije. Tako smo imali situaciju da američke diplomate kažu da su protivnici stvaranja i Velike Albanije i Velike Srbije, iako nema naznaka da bilo ko radi u funkciji stvaranja Velike Srbije, dok smo u Tetovu imali prilike da vidimo mape „prirodne“ odnosno Velike Albanije“, podseća Dobrosavljević.
Takva Kurtijeva politika ugrožava teritorijalni integritet nekoliko balkanskih država – kako Severne Makedonije, tako i Grčke, Crne Gore i Srbije, dodaje on.
„Tako da je problem u tome što međunarodna zajednica nije dovoljno dosledna, odnosno nema iste kriterijume prema privremenim institucijama u Prištini i zvaničnom Beogradu ili Skoplju“, navodi Dobrosavljević.

Kako smiriti Kurtija

S obzirom na njegove velikoalbanske ambicije, Kurti se ne bi smirio ni kada bi Srbija priznala kosovsku nezavisnost. Ali, sada mu je glavni cilj stvaranje ambijenta u kome bi opstanak Srba na KiM postao nemoguć – tome služe i mere koje donose Erden Atić.
A da bi se Aljbin Kurti smirio, potrebno je, prema Dobrosavljevićevom mišljenju, da Zapad počne da primenjuje iste kriterijume i prema Srbima, i prema Albancima.
„Ne mogu Albanci biti večito povlašćeni, večito tolerisani za sve što učine, a sa druge strane da Srbi snose krivicu za nešto za šta ne snose objektivnu odgovornost. Podsetiću vas, od 1999. bukvalno svi međuetnički incidenti dešavali su se od strane Albanaca prema Srbima“, kaže Dobrosavljević.
To što Kurtijevi mentori na Zapadu još ne reaguju, prema tumačenju našeg sagovornika znači da još nisu spremni da priznaju da su stvorili paradržavu koja funkcioniše na ugnjetavanju jedne etničke zajednice koja na toj teritoriji živi.
Na ultimatum je reagovala i Kancelarija za KiM vlade Srbije. Njen predsednik Petar Petković rekao je da je Atić odluku doneo direktno po nalogu Aljbina Kurtija.
„Kurti preko svojih posilnih sprovodi poteze koji su direktna pretnja za mir i stabilnost na ovim prostorima, dok međunarodna zajednica ćuti i nemo posmatra ovakve poteze. Dok smo nedeljama slušali međunarodne predstavnike da nelegitimni i lažni gradonačelnici neće donositi nikakve izvršne odluke, svakoga dana na terenu svedoci smo nasilnih i protivpravnih poteza Kurtijevih gaulajtera protiv srpskog naroda, a kojima je jedini cilj da sa severa Kosova i Metohije proteraju sve srpsko“, rekao je Petković.
Osim Kancelarije za KiM, na udaru Kurtijevog režima našli su se i Služba direkcije PIO fonda, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn, čije se prostorije nalaze u istoj zgradi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala