Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Maske su pale: Nema mesta za Srbe u kosovskoj policiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici specijalne jedince tzv. Kosova u Prištini
Pripadnici specijalne jedince tzv. Kosova u Prištini  - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
Pratite nas
Posle izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je kosovska policija naslednica tzv. Oslobodilačke vojske Kosova retki preostali policajci Srbi počeli su masovno da daju otkaz. Maske su pale i pokazalo se da nema mesta za Srbe u organizaciji koja vuče korene iz tzv. OVK, smatraju sagovornici Sputnjika.
Otkazi policajca Srba u kosovskoj policiji zbog izjave Kurtija o tome da kosovska policija baštini tradicije OVK pokazuju da su na Kosovu i Metohiji progledali i najdobronamerniji i najnaivniji. Na sve ovo kosovska policija upala je u prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

Maske su pale: Nema mesta za Srbe u tzv. OVK

Maske su pale, jer, bez obzira na priče o novom kosovskom „multietničkom društvu“ u kom su svi građani ravnopravni, jasno je da u takvoj policiji nema mesta za Srbe, ističu sagovornici Sputnjika.
Politikolog Perko Matović kaže da Srbi na Kosovu i Metohiji nikad nisu ni sumnjali da kosovska policija vuče korene iz tzv. OVK, s tim što su se nadali da će Albanci pod pritiskom EU i SAD raskinuti taj kontinuitet. Međutim, sad se vidi da sa njima ne može nikako da se razgovara, a vidi se da i SAD „puštaju Kurtija niz vodu“, tako da neće još dugo trajati ova kriza.
Na primedbu da američke sankcije za sada nisu ni okrznule Kurtija i da čak rade u njegovu korist kako mnogi analitičari smatraju, Matović odgovara da od nečega mora da se počne.
„Sankcije koje su mu trenutno uvedene su bile prvo upozorenje i temelj na osnovu kog ćemo mi da gradimo svoju geopolitičku borbu protiv njega. To što postoje neka slepa creva britanske politike koja i dalje prave neke deklaracije, nema veze. Kurti nije imao nijedan sastanak na najvišem nivou ni u Velikoj Britaniji, ni u SAD, ni igde, a to znači da oni ipak njega posmatraju na jedan drugi način. Oni još uvek nisu krenuli da se aktivno na terenu suprotstavljaju šiptarskom teroru a mi očekujemo da konačno krenu i da Kfor treba da radi svoj posao.“

Kurti pravda svoju politiku sitnim nacionalističkim iživljavanjima

Upad prištinskih policajaca u zgradu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije po Matoviću je Kurtijev igrokaz kojim želi da pokaže kako se, navodno, prištinska administracija destabilizuje iz Beograda.
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
SRBIJA
Prištinski policajci upali u zgradu u kojoj su prostorije Kancelarije za KiM
„To mu, naravno neće poći za rukom. On mora da opravda svoju nacionalističku politiku. S obzirom da ne može da je opravda na međunarodnom planu, ni na ekonomskom, ni na demografskom jer Šiptari sa Kosova se konstantno iseljavaju, dakle to je apsolutni krah njegove politike, i sve to on mora da pravda tim sitnim nacionalističkim iživljavanjima nad srpskim narodom kao što je taj upad u Kancelariju za KiM. Ali kad se bude došlo do konačnog dogovora, siguran sam da će se međunarodna zajednica vratiti se na prvobitne položaje. Dakle, da neće moći da budu šiptarske jedinice na severu Kosova, da će se formirati ZSO i da će doći do dugoročnijeg mira,“ uveren je Matović.

Dvostruka igra Zapada prema Kurtiju

S druge strane, advokat Goran Petronijević smatra da Albanci rade to što rade uz podršku jednog dela međunarodne zajednice.
Albanci su u onih nekoliko navrata kad su Srbi krenuli u ozbiljnu aktivnost shvatili da se jako lako uz pritisak „međunarodne zajednice“ takve akcije prekinu, iz čega su oni zaključili da to što smo mi spremni za deeskalaciju nije samo naša dobra volja, nego i naša slabost. I to je osnovna snaga koja ih vuče napred uz, naravno, ozbiljno ohrabrivanje, a Petronijević je sklon da veruje i uz planiranje dela međunarodne zajednice.

„Jer neprestano igraju dvostruku igru. Ta priča o Kurtiju kao čoveku koji je samovoljan, ne sluša međunarodnu zajednicu, Amerikance, Engleze, Nemce itd. to je potpuno jedna, rekao bih – glupost. Ko veruje u to, veruje i u Crvenkapu. On ništa sam ne radi, on radi po planu i postoje, očigledno, dve linije koje idu prema njemu. Jedna koja mu stalno daje zadatke, kakve pakosti treba da pravi da bi došlo do zatezanja, i ona druga linija koja mu tobože u javnosti govori: ne, ne, mi to osuđujemo, bez ikakve moguće, čak ni najave neke sankcije prema njemu.“

A to samo po sebi govori da ti isti što se javno izjašnjavaju kao neko ko osuđuje Kurtijeve poteze, sa druge strane, tajnim kanalima, što se kaže levom rukom iza leđa, daje mu znak da to radi, i zbog toga je on ohrabren, dodaje Petronijević.

Albanci dave Srbe sistemom anakonde

Petronijević, međutim, nije siguran da na ovakve poteze Prištine i Kurtija srpska zajednica i država Srbija pružaju adekvatan otpor.
„U situacijama kad Srbi pruže adekvatan otpor kao što su bile blokade, pojavi se međunarodna zajednica koja pritiska našu vlast, a onda ona ubedi naš narod na Kosovu da se povuče sa tih pozicija i tako nastaje jedan začarani krug. A Albanci rade sistemom anakonde, što znači da svaki potez koji naprave za jedan stepen umanje prava Srba koja se nikad ne vrate, nego ide i dalje ka njihovom ugrožavanju“, upozorava Petronijević.
Albanci ponašanje Beograda i Mitrovice i njihovu dobru volju da ne dođe do sukoba, smatra on, shvataju kao slabost ili kao strah i to je osnovni problem.
„Znači, mora se čvrsto postaviti crvena linija i nema dalje. Inače će sve što se sada radi dovesti do jeseni do masovnog iseljavanja Srba“, strahuje Petronijević.
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
SRBIJA
Još dva srpska policajca podnela ostavke u takozvanoj kosovskoj policiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala