- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Kremlj: Na samitu BRIKS, uz učešće Putina, biće razmotreno moguće proširenje organizacije

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2023
Pratite nas
Na samitu BRIKS, uz učešće ruskog predsednika Vladimira Putina, biće razmotreno moguće proširenje organizacije, globalna i regionalna pitanja, kao i perspektive razvoja grupe, saopštila je pres služba Kremlja.

„Od 22-24. avgusta ruski lider Vladimir Putin učestvovaće (preko video-linka) na XV samitu BRIKS, kojim će predsedavati Južnoafrička republika. Na sednicama samita, kao i tokom nezvaničnih sastanaka, lideri će razgovarati o aktuelnim pitanjima aktivnosti grupe, uključujući problematiku njenog potencijalnog proširenja, globalnim i regionalnim temama, perspektivama daljeg razvoja partnerstva BRIKS u političkoj, ekonomskoj, kulturno-humanitarnoj i drugim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Kremlj je naglasio da će Putin informisati učesnike samita o prioritetima ruskog predsedavanja BRIKS, koje će početi 2024. godine.
Ističe se da će konačni dogovori biti evidentirani u Deklaraciji XV samita BRIKS u Johanesburgu. Pored toga, planirana je sednica lidera „petorke“, na koju su pozvani rukovodioci više od pedeset zemalja sveta i šefovi izvršnih struktura regionalnih organizacija.
Dodaje se da će, po tradiciji, uoči samita biti održan Poslovni forum BRIKS, a učesnicima i gostima Putin će se obratiti preko video-linka.
Samitu BRIKS-a , koji će biti održan u Johanesburgu od 22-24. avgusta, prisustvovaće lideri Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike, a Rusiju će predstavljati šef ruske delegacije Sergej Lavrov. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će učestvovati na samitu putem video-linka. Još 19 država je izrazilo želju da se priključe BRIKS-u, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.
Logo organizacije BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
SVET
Zapad boli kad vidi listu čekanja za BRIKS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala