- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapad boli kad vidi listu čekanja za BRIKS

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaLogo organizacije BRIKS
Logo organizacije BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Za Zapad je ogroman izvor frustracije činjenica da 145 država, među kojima su sve afričke zemlje, nije uvelo sankcije Rusiji. Takođe veliki bol nanosi im kada vide kolika je lista čekanja za ulazak u BRIKS ili ŠOS.
Ovako dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu komentariše dva događaja koja su obeležila proteklu nedelju – Moskovsku konferenciju o bezbednosti i američki pokušaj da u Kemp Dejvidu formira vojni savez kolokvijalno nazvan „Azijski NATO“.

Rusija pokazala da je zapadna izolacija propali projekat

Prema Mitićevim rečima, Rusija je Moskovskom bezbednosnom konferencijom pokazala potencijal svoje diplomatije i koliko je izolacija koju je Moskvi nametnuo Zapad propali projekat.
„Videli smo na toj konferenciji da je Rusija pokazala, ne samo slabosti zapadne politike i zapadnog oružja, već i zapadne strategije kada je u pitanju sukob u Ukrajini. Ali, čini mi se da su otišli malo dalje kada su hteli da pokažu da je Zapad neokolonijalan. Hteli su da pokažu da su morali da se odupru tom neokolonijalnom Zapadu“, kaže Mitić.
Rusija je na Moskovskoj bezbednosnoj konferenciji želela da pokaže da stoji uz nezapadni svet u borbi protiv neokolonijalizma. Sama ta reč bila je jedna od najčešće pominjanih na konferenciji, primećuje naš sagovornik.
Zapadne sile pokušavaju da na različite načine utiču na ostatak sveta – jedan od načina je bio nedavna konferencija u Džedi; takođe pokušavaju da primoraju druge države da im se pridruže putem bilateralnih sastanaka – američki, nemački, francuski i britanski zvaničnici putuju svetom sa ciljem da, pošto su konsolidovali Zapad, unesu razdor na globalni jug.
Kako da, recimo, stvori dodatne probleme BRIKS-u, ističe Mitić.
„Videćemo kakvi će biti uslovi za priključenje ovoj organizaciji, ali, u svakom slučaju, to što velike regionalne sile čekaju da uđu u BRIKS dovoljno govori o tome koliko moć Zapada opada i koliko je to za njega veliki izvor frustracije“, objašnjava on.

SAD miri Južnu Koreju i Japan da bi oslabio Kinu

U Aziji, američki cilj je sprečiti rast Kine – kako ovu državu zaustaviti samo na tome da ostane ekonomska sila, a sprečiti je da postane vojna i bezbednosna sila.
Zato Vašington stvara razne mehanizme u Indo-pacifiku pomoću kojih bi stvorili osnovu za stvaranje neke vrste kopije NATO-a u tom delu sveta. Pored stvaranja KVAD-a i AUKUS-a, SAD otvaraju nove baze u Japanu i Južnoj Koreji, kao i na ostrvu Guam; takođe na Filipinima će SAD otvoriti četiri nove baze i šalju 10 milijardi dolara pomoći Tajvanu.
Saradnja Seula i Tokija, koji međusobno imaju velikih razmirica, ali obe države su strateški partneri Vašingtona. Sastanak u Kemp Dejvidu je, prema Mitićevim rečima, pokušaj SAD da sve međusobne razmirice ostave po strani i da u kontekstu ukrajinske krize i rasta Kine, stvori trojni savez.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala