- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Domaćin i – autsajder

© AFP 2023 / PHILIP FONGKošarkaši Japana
Košarkaši Japana - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Osim što su imali sreće da budu jedan od organizatora Svetskog prvenstva Japanci ne mogu previše da se raduju jer su dobili tešku grupu, a NBA zvezda i glavna uzdanica u timu neće igrati Mundobasket.
Košarkaši Japana šesti put igraju Svetsko prvenstvu, ali je ovo tek drugi put u istoriju da su uspeli da vežu dva nastupa na Mundobasketu.
Učešće nisu morali da izbore preko kvalifikacija jer su jedan od organizatora pa su tako direktno i učenisnici, međutim sreća ih nije previše pogledala.
Košarkaška reprezentacija Japana nalazi se u takozvanoj „grupi smrti“ odnosno grupi E gde su još i selekcije Finske, Nemačke i Australije.
Pored toga što će im grupa biti teška Japanci neće moći da se oslone na najboljeg igrača, Rui Hačimuru inače košarkaša Los Anđeles Lejkersa. Hačimura je izjavio da je odlučio da mu prioritet bude NBA karijera i da će preskočiti Mundobasket.
Najveća nada ostaje Juta Vatanabe, košarkaš Bruklina, koji je tokom sezone u NBA beležio prosečno 5,6 poena i 2,4 skoka po utakmici. Iz igre ima 49 odsto uspešnog šuta.
Zanimljivu priču u reprezentaciji Japana ima i selektor Tomas Vejn Homas. Amerikanac je punu deceniju radio u „zemlji izlazećeg sunca“ kao trener, a veliki uspeh ostvario je sa ženskom reprezentacijom Japana sa kojom je na Olimpijskim igrama 2020. godine osvojio srebrnu medalju.
Godinu dana kasnije preuzeo je mušku reprezentaciju i sada će dobiti pravu priliku da se pokaže.
Spisak reprezentacije Japana:
Nik Fazekas, Juja Nagajoši, Juki Togaši, Judai Baba, Koja Kavamata, Soćiro Inue, Makoto Hidžeima, Jutaro Suda, Šuta Hara, Metju Akino, Kai Tovs, Kejsi Tominaga, Aki Čambers, Tenkecu Harimoto, Juta Vatanabe, Hug Vatanabe, Rui Hačimura, Juki Kavamura, Luk Evans, Seija Ando, Džoš Havkinson, Hirotaka Joši, Judai Nišida, Ren Kačenika, Akira Džejkobs.
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Mundobasket 2023
Bogdan arhivirao Jokića: „Ne plašimo se, otvaraju se vrata drugima“
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Mundobasket 2023
Pešić zadovoljan ispunjenim ciljem: „Doneće nam dobre stvari“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala