- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Mađarska potpisale: Počinje izrada osnovne opreme za nuklearku „Pakš-2“

© East News / Photoshot/REPORTER/Attila Volgyi / Uđi u bazu fotografijaAtomska stanica "Pakš"
Atomska stanica Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Rusija i Mađarska potpisale dokument koji omogućava da se pokrene izrada osnovne energetske opreme za potrebe novih blokova nuklearne elektrane „Pakš-2“.
Dokument su potpisali potpredsednik kompanije „Atomstrojeksport“, direktor projekta izgradnje nuklearne elektrane Aleksandr Merten i generalni direktor kompanije koja projektuje „Paksi atomeromu Zrt“ Gergej Jakli.
„Prelazak u fazu neposredne izgradnje nam daje zeleno svetlo za početak proizvodnje osnovne energetske opreme“, rekao je Merten.
Prema njegovim rečima, projekat „Pakš-2“ je veoma interesantan za mađarsku industriju, evropske zemlje i druge države.
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da će potpisivanje ovog dokumenta ubrzati investicije u projekat i postaviti temelj za nove blokove do kraja 2024. godine.
Podsetio je da je promena protokola o finansiranju projekta stupila na snagu 16. avgusta 2023. godine i da će Mađarska realizovati svoje finansijske obaveze u evrima preko „Gasprombanke“.

Projekat „Pakš-2“

„Pakš“ je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija Rosatom će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaka. Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.
Projekat „Pakš-2“ je pogođen velikim kašnjenjima, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova od strane Rosatoma. Takođe je nedavno dobila dozvolu da izmeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.
Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi sa Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja.
„Rosatomu“ je sredinom 2022. godine pripadalo 20 od 53 nuklearna reaktora u izgradnji širom sveta, a nedavno je završio izgradnju prve turske atomske elektrane u Akuiu. Rusija takođe obezbeđuje gorivo za nekoliko nuklearnih reaktora u Indiji i Kini i gradi prvu nuklearnu elektranu u Bangladešu.
Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
EKONOMIJA
Projekat Pakš-2: Ruski kredit za nuklearku na teritoriji članice Evropske unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala