- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Projekat Pakš-2: Ruski kredit za nuklearku na teritoriji članice Evropske unije

CC BY 2.0 / IAEA Imagebank / Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj
Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Pratite nas
Sredstva će ići za proširenje nuklearne elektrane Pakš, koja trenutno obezbeđuje oko polovine električne energije u Mađarskoj.
Ruska vlada je odobrila državni zajam za finansiranje izgradnje dva nuklearna reaktora za mađarsku nuklearnu elektranu Pakš, poznatu kao projekat Pakš-2, navodi se u uredbi objavljenoj u subotu na zvaničnom vladinom portalu.
Prema ovoj uredbi, Moskva se obavezala da će izdvojiti do 10 milijardi evra (10,2 milijarde dolara) za projekat, čiji je početak planiran sredinom 2024. godine. Očekuje se da će kreditom biti finansiran veći deo projekta, koji je ukupno procenjen na 12,5 milijardi evra, prenosi RT.
Prema uredbi, zajam je oslobođen poreza i plaća se bez „provizija, ograničenja, odbitaka, izuzeća ili kompenzacionih zadržavanja“.
Pakš je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija Rosatom će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaka. Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.
Projekat Pakš-2 je pogođen velikim kašnjenjima, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova od strane Rosatoma. Takođe je nedavno dobila dozvolu da izmeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.
Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi sa Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja.
Rosatomu je sredinom 2022. godine pripadalo 20 od 53 nuklearna reaktora u izgradnji širom sveta, a nedavno je završio izgradnju prve turske atomske elektrane u Akuiu. Rusija takođe obezbeđuje gorivo za nekoliko nuklearnih reaktora u Indiji i Kini i gradi prvu nuklearnu elektranu u Bangladešu.
 Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
RUSIJA
Sijarto: Zahvaljujući ruskom gasu, mađarska skladišta popunjenija od evropskih za 20 odsto
Atomska stanica Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
RUSIJA
Rusija gradi dva nuklearna reaktora u Mađarskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala