- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki vojnik traži azil u Severnoj Koreji zbog rasizma u SAD, oglasio se i Pentagon

© AP Photo / Ahn Young-joonDemilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje
Demilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Severna Koreja je saopštila da vodi istragu o američkom vojniku Trevisu Kinga koji je prešao demilitarizovanu zonu (DMZ) prošlog meseca, navodeći da je on izrazio spremnost da potraži utočište u Severnoj Koreji ili u trećoj zemlji, preneli su severnokorejski državni mediji.
To je prva potvrda statusa američkog vojnika koji je prešao liniju razgraničenja tokom obilaska Zajedničke bezbednosne zone 18. jula, navodi južnokorejska agencija Jonhap.
„Travis King je priznao da je odlučio da dođe u Severnu Koreju, jer se loše osećao zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci“, izjavio je zvaničnik iz Pjongjanga za Korejsku centralnu novinsku agenciju.
„On je takođe izrazio spremnost da traži izbeglički status u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji ili trećoj zemlji, govoreći da je razočaran neravnopravnim američkim društvom“, kazao je zvaničnik.
Pre nego što je prešao granicu, King je odslužio dva meseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula.
Trebalo je da odleti u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da napusti aerodrom.
On je specijalista za izviđanje koji je bio u vojsci od januara 2021. godine i bio je u Južnoj Koreji u okviru rotacije američkih trupa.
Pentagon je danas saopštio da ne može da potvrdi navodne izjave američkog vojnika Trevisa Kinga, koji je, prema pisanju državnih severnokorejskih medija, rekao da želi da zatraži utočište u toj ili nekoj drugoj zemlji.
Iz Pentagona je navedeno da ostaju fokusirani na siguran povratak vojnika koji je prošlog meseca preko demilitarizovane zone prešao iz Južne u Severnu Koreju.
„Naš prioritet je da dovedemo redova Kinga kući i da s tim ciljem radimo kroz sve raspoložive kanale“, kaže se u saopštenju.
Američki vojnici pripremaju se za vojne vežbe u Padžuu u Južnoj Koreji u blizini granice sa Severnom Korejom - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
SVET
Otkriven identitet vojnika SAD koji je bez dozvole ušao u Severnu Koreju, poznato još detalja /foto/
Američki predsednik Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
SVET
Bajden zbližava Južnu Koreju i Japan – korak po korak ka indopacifičkom NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala