- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden zbližava Južnu Koreju i Japan – korak po korak ka indopacifičkom NATO

© AP Photo / Mandel NganAmerički predsednik Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida u Beloj kući
Američki predsednik Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
Pratite nas
Cilj inicijative američkog predsednika Bajdena za približavanje Južne Koreje i Japana je stvaranje još jedne regionalne alijanse i deo je šireg plana koji vodi ka formiranju neke vrste indopacifičkog NATO, smatra politikolog Aleksandar Mitić.
Pre dve godine Tokio i Seul jedva da su razgovarali, a onda je Džozef Bajden započeo „diplomatsko postrojavanje“ ne bi li dva glavna američka saveznika u severoistočnoj Aziji što pre prevazišla bolno istorijsko nasleđe u korist „višeg bezbednosnog interesa“.

Bajdenovo približavanje Južne Koreje i Japana

Koliko se toga promenilo u odnosima dve susedne zemlje postaće jasno narednog petka, kad američki lider bude ugostio predsednika Južne Koreje Jun Suk Jeola i japanskog premijera Fumija Kišidu.
Biće to prvi Bajdenov samit u Kemp Dejvidu i prvi trilateralni sastanak u ovom formatu. Cilj skupa je novi zamah u bezbednosnoj saradnji, jer se već najavljuju zajedničke vojne vežbe tri zemlje, što podjednako brine i Peking i Pjongjang.

Američke koalicije za „obuzdavanje Kine“

SAD već nekoliko godina u svojoj strategiji obuzdavanja rasta Kine stvaraju čitav niz koalicija i alijansi u Pacifiku, poput KVAD-a (SAD, Indija, Japan i Australija) i AUKUS-a (Australija, Velika Britanija i SAD), a jedan od novijih napora američke administracije svakako je pokušaj da se stvori trilateralna saradnja između SAD, Japana i Južne Koreje u vojnoj oblasti, kaže za Sputnjik Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
To je posledici pokušaja Bajdena da preokrene do pre dve-tri godine prilično loše odnose saveznika Vašingtona, Japana i Južne Koreje, ne bi li se dva važna strateška partnera SAD u Pacifiku ponovo približila i počela da zajednički deluju u odvraćanju od, kako Amerikanci kažu, „pretnji koje dolaze iz Pekinga, Moskve i Pjongjanga“.

Korak ka indopacifičkom NATO

Amerikanci se trude da ojačaju AUKUS i KVAD, postigli su dogovor o pravljenju novih baza na Filipinima, jedan od važnih elemenata njihove politike u indopacifičkom regionu je i ova saradnja Japana i Južne Koreje, kao i najava otvaranja kancelarije NATO u Tokiju.
„Ne možemo još da govorimo da se ovde radi o formalnom stvaranju nekog NATO u smislu klasičnog preslikavanja Severnoatlantske alijanse na Pacifik, ali je reč o čitavom nizu akcija koje korak po korak idu u tom pravcu. Da li će Amerikanci uspeti u nameri da naprave indopacifički NATO još uvek je teško reći, ali je sasvim sigurno da se iz njihovih poteza vidi jedna takva namera.“
Naravno, ni Kinezi ne ostaju dužni i oni organizuju čitav niz akcija kojima stavljaju do znanja da neće tako lako dozvoliti Amerikancima da naprave jednu takvu Alijansu.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
RUSIJA
Putin: Zapad planira integraciju snaga NATO sa blokom AUKUS
Kad je reč o Japanu i Južnoj Koreji, Mitić podseća da smo ove godine u februaru i martu bili svedoci veoma uspešne šatl-diplomatije SAD kad su Tokio i Seul potpisali više sporazuma uz bilateralne posete na vrhu, kojim su „zatvorili“ čitav niz istorijskih, spornih pitanja.
Reč je, pre svega, o onome što se dešavalo tokom japanske okupacije Koreje od 1910. do 1945. godine, poput prisilnog rada Korejaca u Japanu usled koga ih je više od 60.000 stradalo.
„Sva ova istorijska pitanja su sada stavljena malo u stranu u ovom novom geopolitičkom kontekstu i u geopolitičkom konceptu SAD da raznim alijansama opkole Kinu i praktično spreče saradnju između Kine, Rusije i Severne Koreje.
Činjenica je da Bajden pokušava da iskoristi priliku što na vlasti u Tokiju i Seulu ima prilično pozitivne sagovornike po pitanju ove trilateralne saradnje. I japanski premijer Kišida a pogotovo korejski predsednik Jun, koji je došao na vlast pre godinu dana, pobornici su tog približavanja između Seula i Tokija.“
Amerikanci žele da institucionalizuju tu saradnju baš zbog toga što približavanje Japanu u Južnoj Koreji, zbog istorijskih i nekih drugih razloga, nije toliko popularno i zato se i u Vašingtonu i u Tokiju boje da bi u slučaju dolaska neke nove vlasti u Seulu ova trilateralna saradnja mogla biti ugrožena.
„A sa institucionalizacijom te trilateralne saradnje opasnost od tog scenarija bi bila umanjena“, naglašava Mitić.

Sastanak u Kemp Dejvidu – dodatni pritisak na Južnu Koreju

Sastanak u Kemp Dejvidu sigurno je važan korak za Amerikance koji će dovesti do određenih mehanizama za dalji pokušaj institucionalizacije ove saradnje, a namera je da se sastanci održavaju na najvišem nivou, jednom godišnje kao što je slučaj i sa ostalim alijansama koje prave, smatra Mitić.
Očigledno je da žele da maksimalno pokušaju da stvore neke mehanizme koji će biti trajni i, u neku ruku, potpora sveukupnom građenju neke vrste novog NATO, odnosno alijanse predvođene SAD u Indopacifiku.
Samo mesto sastanka, Kemp Dejvid ima svoju simboliku jer su tu u nekoliko navrata održani veoma važni sastanci i u Drugom svetskom ratu, a tu je sklopljen i čuveni mirovni sporazum o Palestini. Međutim, Japan i Južna Koreja, bez obzira što su obe zemlje strateški partneri SAD i što imaju zajedničke suparnike u regionu, još uvek nisu u potpunosti normalizovale odnose.
„Ne možemo da kažemo u ovom trenutku, bez obzira na nameru predsednika Juna za neku potpunu normalizaciju odnosa Japana i Južne Koreje, da za to postoji podrška u samoj Južnoj Koreji. Mnogo je veća podrška u Japanu, ali mislim da je tako nešto još uvek nepopularno u Južnoj Koreji. Ali svakako da će sama činjenica da se ovakav sastanak održava u Kemp Dejvidu staviti dodatan pritisak i dati jedan dodatan politički i istorijski značaj ovakvom jednom sastanku.“
Kineski avioni J-15 na nosaču aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
SVET
Bajden u Južnoj Koreji i Japanu, Kina šalje brodove i avione u Južno kinesko more
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala