- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad planira integraciju snaga NATO sa blokom AUKUS

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao je na XI Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti da je većina država spremna da brani svoj suverenitet i da međunarodnoj zajednici predstoji da zajedno gradi konture budućnosti.
Rusija, kako je rekao, ostaje pristalica multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava.
"Bili smo i ostajemo pristalice multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na prioritetu normi i principa međunarodnog prava, suvereniteta i jednakosti država, konstruktivnoj saradnji i poverenju", poručio je Putin u pozdravnom video-obraćanju.
Kako je istakao, Zapad čini sve kako bi se proširio sukob u Ukrajini i kako bi u njega bile uvučene druge zemlje, naglasio je ruski predsednik.
„Čemu vodi ta politika Zapada dolivanja ulja na vatru odlično se vidi na primeru Ukrajine. Ulaganjem milijardi dolara u neonacistički režim, snabdevajući ga tehnikom, naoružanjem, municijom, slanjem vojnih savetnika i plaćenika, čini se sve da se konflikt još više raspali i da se u njega uvuku druge zemlje“, istakao je Putin.
Prema Putinovim rečima, u raznim regionima sveta raspiruju se zastareli konflikti ali i novi, a cilj je – prinuditi zemlje na vazalnu pokornost i koristiti resurse.
Svi bezbednosni izazovi u različitim regiona sveta i žarišta povezani su sa geopolitičkim avanturama i neokolonijalizmom Zapada, ukazao je on.
Konfrontacija na globalnom i regionalnom nivou se može ublažiti a postojeći izazovi neutralisati samo ujedinjenim naporima međunarodne zajednice, naveo je Putin.
Ruski predsednik je istovremeno naglasio da zemlje NATO nastavljaju da razvijaju svoj vojni potencijal i pokušavaju da ga prebace i u kosmos.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države nastoje da preformatiraju prema sebi sistem međudržavne saradnje u Azijsko-pacifičkom regionu.
„Zapadne zemlje planiraju integraciju snaga NATO sa blokom AUKUS“, rekao je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala