- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkriven identitet vojnika SAD koji je bez dozvole ušao u Severnu Koreju, poznato još detalja /foto/

© AP Photo / Ahn Young-joonAmerički vojnici pripremaju se za vojne vežbe u Padžuu u Južnoj Koreji u blizini granice sa Severnom Korejom
Američki vojnici pripremaju se za vojne vežbe u Padžuu u Južnoj Koreji u blizini granice sa Severnom Korejom - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Aktivni pripadnik vojske Sjedinjenih Američkih Država svojevoljno je prešao iz Južne u Severnu Koreju bez dozvole, potvrdio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.
Veruje se da je američki vojnik koji je prešao liniju razdvajanja u demilitarizovanoj zoni u severnokorejskom pritvoru i njegovi bezbednost i stanje se utvrđuju, dodao je Ostin.
„Moramo još puno toga da saznamo o ovom incidentu, ali za sada znamo da je jedan naš pripadnik, koji je bio u poseti demilitarizovanoj zoni, svojevoljno i bez odobrenja prešao demarkacionu liniju“, kazao je američki ministar odbrane.
On je naveo kako Pentagon veruje da je vojnik u pritvoru i da se situacija istražuje.
Komanda Ujedinjenih nacija u Koreji ranije je saopštila da je američki državljanin prešao demarkacionu liniju tokom grupne ture kroz demilitarizovanu zonu koja razdvaja Južnu i Severnu Koreju, dodajući da „aktivno radi sa kolegama iz Severne Koreje na rešenju incidenta“.
Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da američko ministarstvo spoljnih poslova nije kontaktiralo Pjongjang ovim povodom, ali da je Pentagon stupio u kontakt sa severnokorejskim ministarstvom obrane.
„Mogu da kažem samo da je bezbednost bilo kog Amerikanca u inostranstvu prioritet SAD“, rekao je kratko Miler.
Na pitanje da li je taj američki vojnik prebegao u Severnu Koreju, Miler je odgovorio kako je on „svojevoljno prešao liniju“, te da se to pitanje i dalje istražuje.
© AP Photo / Ahn Young-joonDemilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje
Demilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Demilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje
Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer kazala je da je predsednik SAD Džozef Bajden obavešten o incidentu.
„Radi se o stvari koju predsednik vrlo detaljno prati i o kojoj je stalno obavešten“, istakla je ona. I ona je ponovila da se istražuje tačan motiv američkog vojnika za prelazak u Severnu Koreju, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.
Vojnik je identifikovan kao razvodnik Trevis King (23), koji je navodno trebalo da bude vraćen iz Južne Koreje u SAD zbog nediscipline, navodi Jonhap.
On je prethodno kažnjen sa nešto manje od 4.000 dolara zbog oštećivanja policijskog automobila u Seulu.
© AP Photo / Ahn Young-joonDemilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje
Demilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Demilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje
Incident zbog kog je osuđen u februaru ove godine dogodio se u oktobru 2022. Kako se navodi u presudi, njega je policija zaustavila u četvrti Mapo u Seulu, ali on nije sarađivao sa policajcima koji su hteli da ga legitimišu, već je udarao i oštetio patrolno vozilo, vređajući policajce, Korejce i korejsku vojsku, piše Jonhap.
Pre toga, bio je osumnjičen da je udario jednog meštanina u noćnom klubu u zapadnom Seulu 25. septembra, ali nije osuđen, jer žrtva nije htela sudski da goni vojnika.
Zastava Severne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SVET
Ko je Amerikanac koji je bez dozvole ušao u Severnu Koreju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala