- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šampion sveta ima ludi hobi – bukvalno da se zalediš

© AFP 2023 / KIRILL KUDRYAVTSEVAndre Širle
Andre Širle - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Godine 2014. Andre Širle je postao svetski šampion u fudbalu sa Nemačkom na Mundijalu u Brazilu, kada je doprineo tituli sa tri pogotka na šest utakmica.
Devet godina kasnije, već u 29. godini, odlučio je da se povuče iz aktivnog fudbala posle pozajmice u Spartaku iz Moskve. Ipak, u penziji mu nije dosadno, jer je uspeo da pronađe novu strast.
Radi se o metodama Vima Hofa, nazvanim po njihovom tvorcu, jednom od najtežih izazova na svetu, koji definitivno nije za svakoga.
Zato se nekadašnji fudbaler Majnca, Dortmunda i Čelsija, u januaru ove godine bez odeće popeo na Sniježka planinu, najviši vrh u Češkoj, na nadomorskoj visini od 1.603 metara.
Svoje iskustvo opisao je na društvenim mrežama:
„U poslednjim minutima ništa nisam osećao i morao sam dapronađem nešto duboko u sebi kako bih se naterao da nastavim dalje. Iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Čak -19 stepeni i vetar koji duva u lica 100 kilometara na sat. Ogroman sneg i kiša. Šta sam naučio iz svega? Moje telo i ja smo snažniji nego što sam mislio, a ukoliko su duša i um uključeni u isto vreme, mogu sve da uradim“, tvrdi Širle.
Tvorac ove metode, Holanđanin Vim Hof, poznat pod nadimkom „ledeni čovek“, svoju teoriju je objasnio kroz tehnike disanja i metode koncentracije kroz koje je telo sposobno da toleriše ekstremno niske temperature.
Slika bivšeg nemačkog fudbalera kako se penje golog torza i u šortsu, na potpuno snegom okovanu planinu sa temperaturom ispod nule, jakim vetrom i ledenim uslovima, obišla je svet. Pa su se i oglasili i bivši saigrači Širlea.
„Ponosan sam na tebe. Moje telo bi odmah prestalo da funkcioniše“, priznao je legendarni Afrikanac Didije Drogba.
Luka Milivojević je dobio žuti karton - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
SPORT
Zvala ga Zvezda, „viđen“ je u Turskoj, a završio je kod partizanovca
Ljubiša Tumbaković - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
SPORT
Vojvodina smenila trenera – na pomolu neočekivani povratak u srpski fudbal?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala