- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od Amerike preko Rusije do besmrtnosti – Kobijeva „Bela mamba“ oborila nestvaran rekord

© AP Photo / Matt YorkDijana Taurasi
Dijana Taurasi - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Dijana Taurasi, američka košarkašica, postala je prva žena koja je u NBA ligi za dame postigla 10.000 poena i to nakon što je proslavila 41. rođendan. Neverovatna Amerikanka u meču protiv Atlanta Drima postigla je čak 42 poena i tako napravila impresivan podvig.
Godine su samo broj, a to najbolje dokazuje Dijana Taurasi koja je u 42. godinu ušla kao rekorda NBA lige za žene. Njen tim Feniks Merkjurij savladao je Atlantu Drim ubedljivo sa 91:71, ali pobeda je bila posebna za Dijanu koja je upisala 42 poena.
Tim učinkom američka košarkašica stigla je do 10.000 poena u ženskoj NBA ligi i postala je prva dama kojoj je to pošlo za rukom.
Sa pravom joj je Kobi Brajant dao nadimak „Bela Mamba“ jer je njena dominacija nestvarna pogotovo kada se pogleda učinak košarkašica koje je ostavila iza sebe.
Na drugom mestu po broju poena nalazi se Tina Tompson koja je postigla 7.488 poena, dok je treća Tamika Kečings sa 7.380 poena. Najbolja aktivna košarkašica iza Dijane je Tina Čarls sa 7.115 poena.
Iako bi mogla da razmišlja o kraju sjajne karijere, Dijani to očigledno nije u planu. Amerikanka je karijeru počela još 2004. godine, a zanimljivo je da je počela upravo u timu za koji igra danas.
Posle početka u Americi gde je izabrana kao prvi pik na draftu usledio je put u Rusiju. Iako je sa Finiksom imala dobre rezultate i bila jedna od najboljih čitave sezone Dijana je odlučila da iskoristi priliku odnosno pauzu koju je imao ženski NBA provede u drugom klubu, Dinamu iz Moskve sa kojim je stigla do četvrtfinala Evrolige.
Posle epizode u Dinamu, Amerikanka je igrala za Spartak iz Moskve od 2006. godine, a dve godine kasnije u tom timu je bila i maestralna srpska košarkašica Sonja Vasić. Spartak iz Moskve osvojio je četiri uzastopne ttitule Evrolige, a neverovatna Dijana dva puta je ponela priznanje najbolje košarkašica finalnog turnira.
Nosila je još i dresove Fenerbahčea, Galatasaraja, UMMC-a i Jekaterinburga koji joj je u jednom trenutku plaćao više nego Amerikanci.
Teško je nabojati sve uspehe koje je Dijana ostvarila tokom karijere, ali koliko je postigla u Americi toliko je i u Rusiji. Tri puta bila je šampiona ženske NBA lige, jednom je bila MVP lige, a dva puta najbolja košarkašica finala. Osam puta igrala je Ol-star utakmicu, a čak devet puta našla se u najboljoj petorci ženske NBA lige. Šampion ruske lige bila je čak sedam puta, od toga pet godina uzastopno.
Reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država donela je pet zlata sa Olimpijskih igara, kao i četiri najsjajnija odličja sa Svetskog prvenstva.
Novak Đoković i Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
SPORT
Novak ili Roki 4? /foto/
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
SPORT
Tenis posle Novaka: Hrvat najavio novu „veliku trojku“, a Rus će im zagorčavati život
Alina Kornejeva i Mira Andrejeva - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
SPORT
Mlade Ruskinje za ponos – od zajedničkog finala do meteorskog uzleta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala