- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako je Dušan napravio Holandiji fudbalsku zvezdu: „Tadić me je promenio i kao igrača i kao čoveka“

© Tanjug / Jadranka IlićDušan Tadić
Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Dušan Tadić, kapiten reprezentacije Srbije, godinu dana u Ajaksu je igrao zajedno sa Matijasom de Lihtom i mladom Holanđaninu podelio je lekcije za ceo život. Četiri godine nakon što je otišao iz Ajaksa De Liht se i dalje seća svemu što ga je naučio Tadić.
Sa devet godina Matijas de Liht počeo je da igra u juniorskoj ekipi Ajaksa, a 2016. počeo je da igra za prvi tim. Dve godine kasnije u klub je stigao srpski fudbaler Dušan Tadić sa kojim je imao sjajan odnos.
„Tadić me je definitivno promenio i kao igrača i kao čoveka. Kao igrača, naučio me je šta je sve neophodno da bi se popeo na vrh. U stvari, ako bih morao da navedem najuticajnije fudbalere sa kojima sam igrao on bi definitivno bio jedan od njih. Imao je toliko uticaj na Ajaksov tim i mlade igrače poput mene“, rekao je De Liht za „Ajaks šoutajm“.
Holanđanin je ispričao kako je Tadić svojim pristupom dao primer mladima.
„Bilo je tu svega, od ishrane do njegovih treninga… Radio je sa mladima, stvorio pobednički mentalitet u ekipi… Svakog jutra je bio u teretani sat vremena pre treninga i onda posle treninga još sat vremena. Posle nekog vremena to počinje da utiče na mlade igrače. Pomisliće: ‘Možda bih i ja trebalo ovako’. To se sigurno desilo mnogim momcima te sezone“, objasnio je holandski fudbaler.
Srpski fudbaler je na 134 utakmice dao 66 golova za Ajaks, a 2019. godine bio je jedan od najzaslužnijih za Ajaksov plasman u polufinale Lige šampiona.
„Posebno ako gledamo poslednjih 20 godina on je jedan od najvećih i najvažnijih koje je Ajaks imao. Ako samo pogledate šta je uradio za kratko vreme, koliko je golova dao, koliko asistencija upisao, koliko ga navijači vole… Naravno, koliko je važan bio u toj sezoni Lige šampiona…”, rekao je De Liht.
Holanđanin je iz Ajaksa otišao u Juventus, a prošle godine prešao je u Bajern.
Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Đenaro Gatuzo - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Neverovatna priča fudbalskog ratnika: „Otac mi je zapretio da će me prebiti ako ne potpišem“
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
SPORT
Mitrović: Hteo sam da se pobijem zbog Đokovića
Fudbalska lopta  - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
SPORT
„Srpski sin“ raste u Kanadi – sa 16 godina je „bolji od svih“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala