- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Neverovatna priča fudbalskog ratnika: „Otac mi je zapretio da će me prebiti ako ne potpišem“

© AFP 2023 / IAN STEWARTĐenaro Gatuzo
Đenaro Gatuzo - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Kao jedna od neverovatnijih fudbalskih priča izdvaja se ona u kojoj je glavni akter legendarni defanzivni vezista Đenaro Gatuzo, koji je pre dostizanja vrhunca karijere u Milanu, proveo period u škotskom Glazgov Rendžersu.
Nije u to vreme bilo toliko uobičajeno da italijanski fudbaleri odlaze u inostranstvo, pogotovo ne u Škotsku, ali Gatuzo ne bi bio Gatuzo da nije proživeo drugačiji scenario.
Sada već davne 1997. godine u iznenađujućem transferu, tada 19-godišnji mladi reprezentativac Italije je matičnu Peruđu zamenio Rendžersom.
„Nisam želeo da idem u Glazgov. Odigrao sam dve utakmice za Peruđu u Seriji B i ušli smo u Seriju A gde sam odigrao osam utakmica bez ugovora. Jednog dana mi je otac rekao da su predstavnici Rendžersa ponudili ugovor, rekao mi je da u pitanju toliki novac da čak nije mogao ni da napiše celu cifru“, naveo je Gatuzo.
Radilo se o četvorostrukoj vrednosti svega što je njegov otac zaradio u životu.
„Kada sam i dalje govorio da neću da idem, on mi je zapretio da će me prebiti ukoliko ne potpišem ugovor. I ja sam potpisao. Otišao sam tamo, nikoga nisam znao, nisam znao ni dve reči engleskog jezika“.
Sve se brzo promenilo.
„Posle dve nedelje sam izgledao kao veći Škot od Škota. Trenirao sam tri ili četiri puta dnevno, sate sam provodio u teretani. Razvio sam mentalitet, znao sam da nisam neki tehničar, ali sam se pripremio na to da mentalno ubijem rivala i tome sam posvetio svoj život“, istakao je Gatuzo.
Ostalo je istorija, posle jedne sezone u Škotskoj vratio se u Italiju, najpre u Salernitanu, a potom je otišao u Milan gde je postao istinska fudbalska legenda.
Nikita Mazepin - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Sud je presudio u korist mladog Rusa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala