- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sarajevo priziva stranu vojnu intervenciju: Priviđaju im se sukobi u Bosni i - regionu

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENEUFOR
EUFOR - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Denis Bećirović ponovo izmišlja nove konflikte i traži povećanje broja vojnika Eufora i to u trenutku kada politički faktori u BiH pokušavaju da se dogovore oko minimalnog napretka. On izaziva novu krizu.
Mastilo na dogovoru između političkih činilaca iz Republike Srpske i Federacije BiH još se nije praktično ni osušilo, a bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović ponovo raspiruje krizu – ovaj put traži povećanje broja vojnika Eufora uz tvrdnju da je mir u BiH i regionu ozbiljno ugrožen i da je od izuzetne važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i znatno snažnijih snaga Eufora u BiH, u što kraćem vremenskom roku.
„Nove trupe EUFOR-a trebalo bi primarno rasporediti u Brčko distriktu BiH, kao i na drugim strateškim područjima“, rekao je Bećirović u intervjuu za austrijski „Standard“.
Podsetimo, Bećirović je tražio povećanje broja vojnika Eufora i u aprilu ove godine sa istim obrazloženjem, da je bezbednosna situacija u BiH nestabilna, kada ga je komandant Eufora demantovao.

Bećirović je najveća opasnost po BiH

Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara ne isključuje mogućnost da Bećirović za to što radi ima mentora sa strane kojem odgovara nestabilna BiH.
„Neverovatno je da čovek koji misli svojom glavom može svakih sedam dana da izmišlja nove konflikte, od toga da traži da mu ambasador BiH u Srbiji dođe na raport, a za to nikakve zakonske osnove apsolutno nema, do traženja povećanja broja vojnika Eufora. On stalno priželjkuje neku stranu intervenciju, a u BiH ima svoju vojsku, kojoj je jedan od tri vrhovna komandanta“, komentariše Kozomara.
Bećirović traži povećanje broja pripadnika mirovnih snaga u BiH zbog navodne separatističke pretnje iz Republike Srpske, iako je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nekoliko puta decidno izjavio da otcepljenje srpskog entiteta nije na dnevnom redu, već pozicija Republike Srpske kakva je propisana Dejtonskim sporazumom, dodaje on.
„Dakle, Bećirović je jedan od najvećih ratnih huškača u bošnjačkim političkim krugovima, čovek koji i inače u životu ništa nije postigao i sada pokušava da se dodvori svom biračkom telu govoreći kako brani BiH od separatista iz Republike Srpske. U stvari, on je najveća opasnost za BiH, on je čovek koji u svakom trenutku može da uruši poziciju koju BiH ima na putu ka kandidatskom statusu za EU“, objašnjava naš sagovornik.
Prema Kozomarinom mišljenju, broj vojnika Eufora ne bi mogao spektakularno da se poveća i ne bi uticalo ni na šta u BiH. Sama BiH ima armiju sastavljenu od tri nacionalne komponente, čija je brojnost veća od Eufora. To što Bećirović misli da bi veći broj pripadnika Eufora hapsio i paradirao po Republici Srpskoj je, kako kaže, smešno i nema veze sa stvarnim stanjem stvari u BiH i planovima EU i NATO.

Klevetanje Srpske

Prema rečima Milorada Kojića, poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Bećirovićeve izjave više nisu ni za dnevnopolitičku upotrebu – postavio je sebe u ulogu komandanta Eufora i stratega koji navodno zna gde treba rasporediti mirovne snage.
„S druge strane, komandant Eufora u kontinuitetu izjavljuje da bezbednosna situacija nije narušena, da je normalna i da se ne dešava ništa neuobičajeno, što bi moglo da utiče na to da se pojača prisustvo Eufora. Ali, znamo da je pozadina svega toga da se okleveta rukovodstvo Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom da rade protivno Dejtonu i antiustavno“, kategoričan je Kojić.
Stvari stoje sasvim drugačije – antidejtonske i antiustavne odluke donosi, ne samo Bećirović već i Kristijan Šmit, ličnost koju Savet bezbednosti UN nije potvrdio na funkciji visokog predstavnika. Radi se o pribavljanju jeftinih političkih poena i klasičnoj zameni teza, zaključuje on.
Oružane snage Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
REGION
Samo da je tu NATO i da nema Srba: Kako Sarajevo zamišlja regionalnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala