- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Samo da je tu NATO i da nema Srba: Kako Sarajevo zamišlja regionalnu bezbednost

© Foto : Wikipedia/Javno vlasništvoOružane snage Bosne i Hercegovine
Oružane snage Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Skidanjem sa dnevnog reda održavanje vojnih vežbi NATO-a i vežbe Oružanih snaga BiH sa Vojskom Srbije, Predsedništvo BiH otvorilo je staru temu – čemu služe Oružane snage BiH – da li su u službi regionalne stabilnosti i pomoći građanima u vanrednim situacijama ili je njihovo postojanje - politički cilj.
Članovi Predsedništva BiH nisu se saglasili da se u dnevni red poslednje sednice uvrste tačke o održavanju vojnih vežbi NATO-a na tlu BiH, kao i održavanje još pre dve godine odložene zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga BiH (OS BiH) sa Vojskom Srbije (VS).

Odluka nema racionalno objašnjenje

Prema rečima dekana Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Banjaluci dr Predraga Ćeranića, ne postoji racionalan razlog za ovakvu odluku.
Srpska članica Predsednica Željka Cvijanović, koja je i predsedavajuća i sastavlja predlog dnevnog reda, zahtevala je da se, kada se već raspravlja o održavanju vojne vežbe NATO-a na tlu BiH, razgovara i o održavanju zajedničke vojne vežbe OS BiH i VS, koje su bile usaglašene, ali su samovoljom bivšeg ministra odbrane Sifeta Podžića bile prolongirane 2021, objašnjava naš sagovornik.
„To je u javnosti shvaćeno kao uslovljavanje – ako mogu nemački i hrvatski vojnici da održe vojnu vežbu, zašto ne bi i srpski vojnici, naročito što je vežba sa VS trebalo da se održi 2021. O tome je postojala odluka Predsedništva, ali je tadašnji ministar odbrane Sifet Podžić prolongirao njeno održavanje pravdajući se epidemijom koronavirusa, malim brojem vojnika koji su primili vakcinu i slično. On je to uradio bez saglasnosti Predsedništva, čak i bez saglasnosti svog zamenika iz redova srpskog naroda“, kaže Ćeranić.
Prema Ćeranićevim rečima, Željka Cvijanović je sa pravom podsetila zbog čega se vojna vežba OS BiH sa VS ne održava iako je odluka o tome odavno doneta. Poruka NATO vežbe, koja se održava od Slovenije do Albanije, a u BiH bi trebalo da dođu nemački, hrvatski i američki vojnici, je održavanje regionalne stabilnosti. Kako se može govoriti o regionalnoj stabilnosti u kontekstu BiH, ako u to nije uključena Srbija, pita se Ćeranić.
Sada je, prema njegovim rečima, otvorena široka tema, pa je i na Predsedništvu pokrenuta rasprava o tome treba li da pripadnici OS BiH uopšte da učestvuju na vojnim vežbama u inostranstvu (a trebalo da idu na manevre u Nemačku i Gruziju) dok traju oružani sukobi na tlu Evrope.

Predsedništvo kao „vrhovni komandant“

A da je učešće stranih vojnika na manevrima u BiH postala šira tema, pokazuje i rasprava sadašnjeg ministra odbrane Zukana Heleza sa svojim zamenikom iz redova hrvatskog naroda Slavenom Dalićem oko eventualnog učešća hrvatskih trupa u sklopu misije EUFOR Altea. Dalićevo mišljenje je da Dejtonski sporazum zabranjuje prisustvo vojnika iz susednih zemalja na tlu BiH. Ćeranić se pita kako je onda prethodni saziv Predsedništva odobrio vojne vežbe OS BiH sa VS na tlu BiH.
„Ne može ministar odbrane, bez obzira iz koje partije dolazio, da samovoljno tumači i donosi odluke. Odluke o upotrebi OS BiH donosi Predsedništvo BiH i to je po Dejtonu. Ali, Dejton se permanentno urušava i to traje od 1995. godine. Dakle, ne može on da bude iznad Predsedništva, iznad glavnog komandanta“, kategoričan je Ćeranić.
Podsećamo, zahtev srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanovićo održavanju zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine skinut je sa dnevnog reda ovog najvišeg državnog tela.
Zamenik ministra odbrane Aleksandar Goganović rekao je da nema ustavnih i zakonskih prepreka za vežbu sa Vojskom Srbije ove godine, jer su održavane i ranije i da nikada prisustvo vojnika Srbije u BiH nije zloupotrebljeno na bilo koji način.
Cvijanovićeva je u ponedeljak saopštila da je zatražila da se na dnevni red sednice Predsedništva uvrsti i vojna vežba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, a da se članovi o tome izjasne pre odluke o saglasnosti o održavanju vežbe sa pripadnicima vojnih snaga SAD.
Obuka 72. specijalne brigade Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
SRBIJA
Cvijanovićeva tražila dolazak Vojske Srbije u BiH, Predsedništvo skinulo zahtev sa dnevnog reda
Vojska BiH - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
REGION
Frontalni napad na Srbe i Srbiju: Dodik o otkazivanju vojne vežbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala