- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prizivanje međunarodne vojne sile u Bosnu: Opasan put koji vodi do kraja – države

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENEUFOR
EUFOR - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Ukoliko bi bošnjačka politička elita zloupotrebila Eufor u ostvarivanju svojih ciljeva za centralizacijom BiH, to bi značilo kraj te države. Međutim, taj cilj je teško ostvariv vojnim putem, jer niko nije spreman da preuzme rizik koji bi u tom slučaju bio popriličan.
Bošnjačka politička elita često zloupotrebljava međunarodne institucije za svoje ciljeve, a sada je red, izgleda došao i na Eufor. Tako je bošnjački član Predsedništva BiH, Denis Bećirović, na sastanku sa komandantom Eufora, generalmajorom Helmutom Habermajerom, zahtevao „hitno povećanje“ broja vojnika Eufora, pravdajući ga „opasnom antidejtonskom politikom Milorada Dodika“.
Ukoliko se podsetimo koliko međunarodnih organizacija, uključujući i ambasade stranih zemalja, radi u korist bošnjačke političke elite, pitanje, želi li Bećirović, zahtevom za povećanje broja pripadnika međunarodnih snaga da instrumentalizuje i Eufor i da iza svojih centralističkih i unitarističkih ciljeva, pored diplomatske podrške zapadnih država, ima i vojnu silu, ne izgleda nelogično.

Bošnjaci zloupotrebljavaju sve međunarodne organizacije, pa i Eufor

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci dr Miloš Šolaja smatra da povećanje broja vojnika Eufora u BiH ne bi značilo ništa, jer i ukoliko snage budu povećane, ni po kapacitetu, niti po broju ne bi mogle ni na šta da utiču.
Prema njegovim rečima, Eufor je potreban Evropskoj uniji kako bi pokazala da je bezbednosni faktor veći nego što zaista jeste.
„Evropska unija više zbog sebe i zbog nerazvijenog bezbednosnog sistema želi da pokaže da učestvuje sa drugima i to u BiH, gde nema velikih opasnosti. Da se stvarno dese neki konflikti, ne znam koliki broj trupa Eufora bi bio potrebam da bi se nešto postiglo“, smatra Šolaja.
Međutim, bošnjački političari koriste Eufor kako bi poslali poruku isključivo protiv Srba, naglašavajući da Srbi ugrožavaju bezbednosnu situaciju u BiH, dodaje on.
„Bošnjačka politička elita, generalno, računa na međunarodni faktor, odnosno na njegovo prisustvo i delovanje svih međunarodnih organizacija i jako ih mnogo zloupotrebljava u realizaciji centralističkih ciljeva, računajući da će oni to da donesu i da će to biti krajnji rezultat. U okviru te strategije koristi se i Eufor. Ta strategija ne znači da će se to dogoditi preko noći, nego nastoje da, od situacije do situacije, od aktivnosti do aktivnosti, to koriste“, navodi Šolaja.
Ipak, naš sagovornik je mišljenja da je EU, kao organizator Eufora svestan da nijedna centralizacija ne može da smiri krizu u BiH.
„Svaka centralizacija je ne samo narušavanje ustavnih principa, ona je isto tako i smetnja bezbednosti jer bi poremetila odnose između naroda u BiH i trenutna ustavna rešenja. Prema tome, to može da bude želja i san bošnjačkih političara, ali svako ko se imalo razume u BiH neće na to pristati jer bi to bila okupacija Republike Srpske i verovatno hrvatskih krajeva“, napominje naš sagovornik.
Bošnjački političari generišu krizu
Sanja Vulić, predsedavajuća Kluba poslanika Stranke nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smatra da je upravo Denis Bećirović taj koji ne poštuje Dejtonski sporazum – on se zalaže za raspakivanje ovog sporazuma i ne poštuje narode koji žive u BiH, kaže ona.
Vulićeva podseća da Predsedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, pa ispada da Bećirović nije nadležan da bilo koga poziva na bilo šta.
Ukoliko bi političko Sarajevo pokušalo da iskoristi Eufor za vojno disciplinovanje Republike Srpske i na taj način centralizuje ovu državu, Vulićeva je kategorična da toga, kako kaže, nema ništa.
„Činjenica je da postoji inicijativa političkog Sarajeva da žele islamsku BiH, odnosno jednonacionalno društvo. Sve dok je na snazi Dejtonski sporazum, on definiše da svi narodi u BiH imaju jednaka prava i da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, navodi ona.
Ukoliko bi na Bećirovićev zahtev broj vojnika Eufora bio povećan, to bi značilo da se na javan i transparentan način vrši ugnjetavanje Srba. Naša sagovornica, kako kaže, veruje da su pripadnici Eufora svesni prilika koje vladaju u BiH i da se na tako nešto neće odlučiti, jer to bi značio kraj BiH.
Političko Sarajevo ne bira sredstva u traženju krivaca zbog čega BiH ne funkcioniše.
„Kažu da je Dodik kriv za sve, da je proruski čovek, a zapravo neće da priznaju svoju nesposobnost. Ali, oni četiri godine nisu bili u stanju da formiraju vladu FBiH, a danas imamo isti scenario – nisu u stanju da formiraju vladu, nisu u stanju da vode svoj narod, već od stranih tutora traže naredbe i instrukcije“, ističe Vulićeva.
Naša sagovornica izražava uverenje da garanti Dejtonskog sporazuma nisu zainteresovani za izvođenje eksperimenata u BiH i da će ona ostati u okvirima koje je definisao Dejtonski sporazum.
Oružane snage Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
REGION
Samo da je tu NATO i da nema Srba: Kako Sarajevo zamišlja regionalnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala