- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Promena posle dve godine: Novi trend u cenama stanova u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićPogled na Beograd
Pogled na Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Cene stanova u Srbiji nastavile su da rastu u drugom tromesečju ove godine, iako je rast usporio i niži je nego u prethodna tri kvartala, pokazuje indeks cena stanova Republičkog geodetskog zavoda.
Cene stanova u Srbiji porasle su za 11,19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u poređenju sa prvim tromesečjem porasle za 1,82 odsto, saopštio je danas Republički geodetski zavod i naveo da RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u drugom tromesečju 2023. iznosi 155,90, što predstavlja rast u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je iznosio 153,11.
Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u drugom tromesečju 2023. su se stabilizovale u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, a beleži se i manji broj evidentiranih kupoprodaja stanova, naveli su iz RGZ.
Ovoj promeni, kako je navedeno u saopštenju, po svoj prilici je doprinelo smanjenje udela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima, sa 18 odsto u prvom tromesečju 2023. na 16 odsto stanova kupljenih na kredit u drugom tromesečju, što je posledica rasta kamatnih stopa.
Gledano po regionima, u odnosu na isti period prošle godine cene stanova u Beogradu su porasle za 11,39 odsto, u Vojvodini za 11,25 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najveći rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 13,95 odsto.
Cene stanova u novogradnji su na nivou cele države porasle za 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su cene u starogradnji porasle za 12,8 odsto međugodišnje.
Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija, navodi se u saopštenju RGZ.
Dodaje se da prema dostupnim podacima, veliki broj država od kraja prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.
Dnevna soba - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
EKONOMIJA
Promene na tržištu nekretnina: Moguće je kupiti stan u Beogradu za 1.500 evra po kvadratu
novogradnja - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
EKONOMIJA
Haotičan pad cena nekretnina: Dramatično upozorenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala