- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Haotičan pad cena nekretnina: Dramatično upozorenje

CC0 / Pixabay / novogradnja
novogradnja - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Cene stambenog prostora u Evrozoni mogle bi haotično pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u Evropska centralna banka.
To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi finansijske stabilnosti Evropske centralne banke, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.
Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u narednim mesecima primećuje Rojters.
Najoštrije podizanje kamatnih stopa sada počinje da se oseća i na tržištu nekretnina, koje je doživelo bum tokom decenija pristupačnih i pristupačnih kredita.
„Gledajući u budućnost, pad cena nekretnina mogao bi da postane haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima“, upozorila je ECB.
To posebno vredi za zemlje u kojima preovlađuju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama reč.
Podaci ECB pokazuju da je udeo hipotekarnih kredita s promenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama, prenosi Rojters.
ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle da pretrpe veći udarac ako se kapital povuče.
To uključuje Berlin, delove zapadne Nemačke i grupu prestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.
S druge strane, ECB konstantuje da domoćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će verovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala