- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Izgubljeni“ srpski sin je postao deo mozaika novog genijalca – za 18 miliona evra!

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKMiloš Kerkez
Miloš Kerkez - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Mađarski reprezentativac Miloš Kerkez (19) nastupaće od jeseni u Premijer ligi, nakon što je za 18 miliona evra pojačao redove Bornmuta. Momak koji je rođen u Vrbasu, postao je jedno od najskupljih pojačanja kluba sa britanskog primorja i važan deo u mozaiku koju sklapa novi trener Andoni Iraola.
Mladi španski stručnjak Iraola (41), koji je napravio sjajne rezultate sa Rajo Valjekanom prošle sezone, stigao je u Bornmut sa velikim očekivanjima i zadatkom da od povratnika u elitu napravi atraktivan tim koji se neće ponovo boriti za opstanak.
Španac je već neko vreme „ishajpovan“ kao veliki ljubimac fudbalskih hipstera koji će od sada pratiti Bornmut sa većom pažnjom. Uprava kluba omogućila je španskom stručnjaku izvanredna pojačanja i već je potrošila 70 miliona evra na nove igrače.
Pored Kerkeza (AZ Alkmar) 18 miliona evra, skupo su plaćeni i napadač Amed Traore (Sasuolo) 26 miliona evra, francuski vezista Romejn Favr (Lion) 15 miliona, kao i Holanđanin Džastin Klajvert (Roma) 11 miliona.
Ali, ubediljvo najveći potencijal od svih ima 19-godišnji Kerkez, koji može da igra i na poziciji klasičnog levog beka, ali i levog krilnog beka. Radi se o igraču koji mnogo trči, u šali ga zovu „ptica trkačica“, a dok ga gledate na terenu, deluje da se ne umara.
Miloš ima izuzetne napadačke kvalitete i smatra se idealnim za Iraolin fudbal, koji se zasniva na bekovima koji često trče napred i stvaraju višak na bokovima. Ono što mu je možda mana je igra u defanzivi, gde ima prostora da se ispravi, ali važno je da ima volju da radi i da se treneri ne žale na njegovo zalaganje na treninzima.
Takođe, Miloš Kerkez još nema veliko seniorsko iskustvo jer je tek pre godinu i po dana prešao iz omladinaca Milana u seniore AZ Alkmara za milion evra. Holandski klub je za kratko vreme zaradio na njemu 18 puta više, a levi bek u međuvremenu debitovao za seniorsku selekciju Mađarske.
Oni koji ga poznaju kažu da je ćutljiv i da ne govori mnogo, kao i da ne voli noćne izlaske, što je informacija koju većina trenera želi da čuje. Pisali smo ranije da je rođen u Vrbasu i da solidno govori srpski, ali je, nastupajući za Đer, odlučio da igra za Mađarsku.
„Mađarska je uvek bila prioritet. To je bila želja mog tate i moje bake koji su Mađari, pa nismo ni razmatrali drugu opciju. Još kao mali, sa 14 godina, odlučio sam da kada stasam za prvi tim treba da budem deo reprezentacije Mađarske. Da ne kažem da me Srbija nikada nije ni kontaktirala, ali Mađarska jeste, kada sam imao 15 godina. Poštuju me ovde, kao i moju familiju i to nikada neću zaboraviti“, objasnio je svojevremeno Kerkez svoju odluku.
Mladi levi bek je počeo karijeru u mlađim kategorijama Hajduka iz Kule, zatim nastupao kao junior za Rapid iz Beča, Hodmež i Đer, pre nego što se 2019. preselio u omladince Milana za 200.000 evra. U januaru 2022. prešao je u AZ Alkmar, a ovog četvrtka kompletirao (za sada) najveći transfer karijere i izlazak na veliku scenu.
Dejan Stanković, sinovi Siniše Mihajlovića - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
SPORT
Deki evocirao uspomene na Mihu: „Odlazak Siniše je u meni izazvao revolt“
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
SPORT
Britanci tvrde: Mitrović je ljut – najavljen je bojkot
Selektor fudbalske reprezentacije Rusije Stanislav Čerčesov - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
SPORT
Ruska legenda platila ceh za bruku i sramotu – Borjan heroj Slovana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala