- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Grčka drama pod obručima – nova amerikanizacija i glavobolje pred Mundobasket

© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICTomas Volkap
Tomas Volkap - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Košarkaš Olimpijakosa, Amerikanac Tomas Vokap (30), dobio je grčko državljanstvo i igraće za tu reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Indoneziji, Japanu i Filipinima krajem avgusta i početkom septembra.
Vest je potvrđena pre izvesnog vremena na zvaničnim stranicama Košarkaškog saveza Grčke, a selektor Dimitris Itudis je u Amerikancu dobio ogromno pojačanje za predstojeća velika takmičenja na kojima popularni „Heleni“ imaju najveće ambicije.
Vokap (30) je prošlog leta prešao iz Žalgirisa u Olimpijakos, a da mu se sviđa u Grčkoj postalo je jasno krajem marta, kada je sa čelnicima kluba iz Pireja potpisao novi ugovor koji važi do juna 2027. godine.
Davanjem državljanstva Vokapu, Košarkaški savez Grčke je nastavio trend pojačanja reprezentacije Amerikancima, nakon što je prošle godine na Evropskom prvenstvu jedan od ključnih igrača, uz Janisa Adetokumba, bio američki bek Tajler Dorsi.
© Foto : FIBAJanis Adetokumbo Tajler Dorsi Grčka
Janis Adetokumbo Tajler Dorsi Grčka - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Dorsi je baš kao i Vokap rođen u SAD-u, s tim što treba reći da Dorsijeva familija sa majčine strane vuče korene iz Grčke. Vokap je, pak, drugačija priča, ali će zameniti Dorsija ovog leta u plavom dresu.
Podsetimo, početkom aprila ove godine i Litvanija je angažovala Amerikanca Kinana Evansa, prvotimca Žalgirisa, tako da je jasno da se amerikanizacija i naturalizacija evropskih reprezentacija nastavlja. I postaje sve češća.

Slukas, Kalates, Janis pod znakom pitanja

Kako treneutno stoje stvari, Grčka će prilično oslabljena učestvovati na predstojećem Svetskom prvenstvu. Posle Kostasa Slukasa, učešće na planetarnoj smotri je otpisao i Nik Kalates, koji poput novog košarkaša Panatinaikosa želi da se odmori ovog leta posle naporne sezone, objavio je košarkaški portal Jurohups.
Povrh svega toga, pod znakom pitanje je i dalje nastup Janisa Adetokumba, koji je krajem juna operisao koleno posle teške NBA sezone i neizvesno je da li će se oporaviti na vreme da pomogne reprezentaciji.
© FIBAJanis Adetokumbo
Janis Adetokumbo - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Teški centar, navodno, ima želju da ponovo obuče dres Grčke i spreman je da učini sve kako bi se stavio selektoru Itudisu na raspolaganje. Ipak, ukoliko se ne oporavi u potpunosti na vreme, male su šanse da će rizikovati još veću povredu.
Pod upitnikom je i nastup njegovog brata, novog pojačanja Panatinaikosa, Kostasa Adetokumba, koji takođe ima problema sa povredom, ali će se poput Janisa naći na preliminarnom spisku, te će vremenom biti procenjeno da li može da pomogne.
Grčka će se na Svetskom prvenstvu najpre boriti u Grupi C protiv selekcija SAD-a, Jordana i Novog Zelanda.
Partizan i Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
Evroliga „zakuvala“ od starta – poznato i kada će u klinč Partizan i Zvezda
Vasilije Micić - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
Raste srpska kolonija u Americi: Micić zvanično u Oklahomi za 23,5 miliona
Nikola Topić - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
SPORT
„Mali Top“ četiri godine u Crvenoj zvezdi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala