- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Obradović za Sputnjik o istorijskom finalu: „Novak je izgubio, ali je dobio izazov“

© AP Photo / Alberto PezzaliNovak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Novak Đoković zaplakao je prilikom govora posle poraza u finalu Vimbldona, ali Bogdan Obradović, bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, smatra da srpski as nije bio previše tužan jer se u tom porazu krije izazov koji je Novaku preko potreban. Utiske o finalu, pobedi Karlosa Alkarasa, i vimbldonskoj publici Obradović je podelio za Sputnjik.
Pred početak Vimbldona Novak Đoković i Karlos Alkaras bili su najveći favoriti da se nađu borbi za trofej, iako mladi Španac na prethodna dva izdanja Grend slema na engleskoj travi nije pokazao mnogo. Međutim, titulom u Kvinsu dokazao je da brzo uči, pa je tako opravdao očekivanja i izazvao Đokovića na njegovom omiljenom mestu.
Srpski as bio je favorit jer na Centralnom terenu nije poražen punu deceniju, ali Alkaras je na teren izašao kao da nijednu informaciju o Novakovom uspehu na travi nije znao. Sjajno je parirao, zasluženo odneo pobedu i najavio novo epsko rivalstvo.

„Mislim da su se u svetskom tenisu sada izdvojili Novak i Alkaras. Oni nisu navikli jedan na drugog, sada to počinje da bude rivalstvo, niko drugi ne može da ih ugrozi koliko mogu jedan drugog“, rekao je Bogdan Obradović, bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije za Sputnjik.

Jedan od glavnih utisaka sa finala Obradoviću je mentalna snaga Karlosa. Dobro je poznato da je Novak po tom pitanju najjači, ali mladi Španac definitivno je ušao u konkurenciju.
„Ono što je zadivljujuće kod Alakarasa jeste to da nije psihički pao, uspeo je da izvuče meč sa dna nazad u svoju korist. Ništa ga nije poremetilo i uspeo je da se odupre Novaku skoro u svakom trenutku, iako je prvi set ubedljivo izgubio“, istakao je Obradović.
Koliko god poraz bio bolan, Bogdan Obradović govorio je o najvažnijem uglu tog meča. Čuveni stručnjak smatra da je Novaku bio potreban ovakav poraz od Alkarasa kako bi video da ponovo posle dugo vremena ima konkurenciju.
Istina, treba skinuti kapu Danilu Medvedevu koji ga je pobedio na US openu i čitavoj toj generaciji Saši Zverevu, Stefanosu Cicipasu, koji su znali da se nose sa igrom srpskog asa. Međutim, niko nije uspeo da zapreti kao Alkaras i niko nije uspeo da oduzme tako značajan pehar Srbiju još od Endija Marija 2016. godine kada je pobedio Novaka u finalu Vimbldona.

„Ono što je važno je da je Novak bio raspoložen, čini mi se da mu je važno da doživi ovaj poraz, na neki način mu je drago što je Alkaras pobedio. Konačno je dobio pravi, veliki izazov koji mora da juri. Nestali su Rafael Nadal, Rodžer Federer, Sten Vavrinka, Endi Mari, Huan Martin del Potro, cela ta generacija, oni su ga držali u takmičarskoj formi. Sada se konačno pojavio neko ko je težak zalogaj, a Novaku kao vrhunskom sportisti treba prepreka na putu do cilja kako bi imao motivacije. Čini mi se da mu je drago što je Alkaras tu“, objasnio je Obradović.

Prolazak Novaka u finale sa 36 godina i dalje je veliki uspeh na koji je on ponosan, a ono što takođe raduje je što je odmah posle poraza govorio o tome da nastavlja punom parom u nastavku sezone.
„Poraz u finalu Vimbldona nije ništa dramatično, ništa tragično, idemo dalje, fantastično je da je i dalje u završnici turnira, da i dalje ima motiv. Za vreme Vimbldona je najavio da će igrati na Dejvis kup što me posebno raduje, želim mu samo da bude zdrav“, istakao je Obradović, koji je sa Novakom i radio tokom jednog dela njegove karijere i izuzetno dobro ga poznaje.
Video je Obradović, a video je i svet koliko se publika nije ponašala kako dolikuje prema sedmostrukom šampionu Vimbldona. Kada bi Novak izveo vanseriji potez aplauzi su bili mlaki, a svaki njegov aut ispraćen je glasnim povicima.
Novak je mentalno najjači teniser svih vremena, međutim u isto vreme je čovek od krvi i mesa koji ni san ne razume zbog čega ga u Londonu toliko ne vole. Obradović veruje da mu je ponašanje publike posebno teško palo zbog činjenice da je na tribinama bio i njegov sin Stefan, kao i ćerka Tara na prethodnim mečevima.

„Mislim da tu ima sada više emocija zbog Stefana i Tare, drugačije gleda i reaguje na to, emotivniji je. Zna se vrlo dobro šta znači imati decu, deca nas menjaju. Ponašanje publike je tužni nastavak, neshavatanje da je on velikan, gledaju najboljeg svih vremena, zašto ne uživaju zaista mi nije jasno“, i sam se pita bivši selektor.

Gde god da je otišao srpski as ukazao je poštovanje prema rivalu, publici, organizatorima, Čak i kada nije imao povratno poštovanje ostao je svoj, pun ljubavi i za one koji njega ne vole.
„Kada igra u Japanu nauči nekoliko reči japanskog, u Kini uči kineski, ispoštuje poplave, požare i životinje u Australiji, pokazuje plemenitost, ali ne folirajići se nego zato što to radi iz srca jer voli ljude i život, ja ne znam kako nije obožavan, ne vidim nijedan gest da je on provocirao nekoga, uz sve to uvek hvali protivnike bilo da pobedi ili izgubi. Mislim da su nesrećni ljudi koji gaje negativno i mržnju u sebi“, rekao je srpski teniski stručnjak.
Koliko god se Novak trudio da na njega ne utiče ponašanje publike, finale je samo po sebi bilo emotivno pa Obradović veruje da je Đoković osetio i tu vrstu psihičkog umora u pojedinim trenucima.
„Neki od tih trenutaka emotivno potroše igrača, ali to troši i energiju. Umor ume da ide iz dva pravca, jedno je fizički, a sa druge strane su problem emocije i onda se to vidi u završnici meča kada pogreši neke jednostavne udarce“, objasnio je bivši selektor.
Obradović veruje da će Novak biti odličan u nastavku sezone, a odluku da igra Dejvis kup posebno pozdravlja jer smatra da srpski as kroz to takmičenje uz svoje prijatelje z reprezentacije crpi veliku dozu energije.

„Ništa drugo nego da se dobro pripremi, sigurno je Dejvis kup generisanje energije za individualno takmičenje, on radi na bazi emocija i ljubavi prema porodici, zemlji reprezentaciji, ostao je isti to je dobro, samo da iznova ima energije, a upravo mu igranje za reprezentaciju donosi tu energiju“, smatra Obradović.

Za sam kraj Obradović podvlači da ovaj poraz Novaku ne donosi ništa loše, već sasvim suprotno.
„Sve je dobro, i ovaj poraz je dobar za Novaka, a sigurno je da će nastaviti sa odličnom igrom u nastavku, naše je samo da mu poželimo zdravlje i sreću“, zaključio je Bogdan Obradović za Sputnjik.
Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Novak Đoković i Boris Beker - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
Nemac je hrabro otpisao Novaka i proglasio novog kralja: „Veliki udarac“
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
„Ja sam meta, al' Novak je najbolji“ – Alkarasova lekcija Nadalu i Federeru
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Imate li minut?
Dijana Đoković o Novakovoj ishrani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala