- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mira im tek neće dati mira: „Eksplozija“ male Ruskinje na velikoj sceni

© AP Photo / Aaron FavilaAlina Kornejeva i Mira Andrejeva
Alina Kornejeva i Mira Andrejeva - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Mlada ruska teniska zvezda Mira Andrejeva uspela je u 2023. godini da napravi izuzetno velike stvari sa samo 16 godina, što se snažno odrazilo na njen plasman na novoj VTA listi.
Zakoračila je Andrejeva kao 312. u tekuću godinu, gde je u maju imala prvi susret s velikom pozornicom, pokazavši svima da je spremna za velika dela i da favoritima neće dati mira.
Za devojku rođenu 2007. godine u Krasnojarsku, počeo je da dopire zvuk sa ITF turnira, prvo u švajcarskom gradiću Kjasu, zatim i u Belinconi, gde je prigrlila oba trofeja.
A, onda selidba na Masters u Madridu iz Serije 1.000 gde je uspela da stigne o četvrtog kola, kada joj se na putu isprečila snažna i favorizovana Beloruskinja Arina Sabalenka.
Tek četiri gema uspela je da osvoji Andrejeva, koja je poražena rezultatom 6:3, 6:1, ali je to samo bio uvod u lepe stvari koje će joj se, potpuno zasluženo, kasnije dogoditi.
Blaži pad usledio je u Parizu na turniru iz serije 125, gde je Mira Andrejeva eliminisana već u drugom kolu. Ipak, to je nije „slomilo“ već dodatno ojačalo.
Rusko čudo od deteta iz Krasnojarsa domoglo se kroz kvalifikacije do glavnog žreba Rolan Garosa. Mira je samo mesec dana pre turnira u prestonici Francuske oduvala 16. svećicu na rođendanskoj torti.
U „Gradu svetlosti“ prvo je preslišala Kudermetovu, zatim Kolumbijke Arango i Osorio, da bi eliminisala u prvom kolu Amerikanku Amritraj, te Francuskinju Dijanu Pari. Kobna po mladu i talentovanu Miru bila je, u tom trenutku sedma igračica planete, Amerikanka Koko Gaf i ti posle velike borbe i tri seta – 7:6, 1:6, 1:6.
Potvrda da Mira iz dana u dan raste u svakom smislu i pogledu, te da sazreva, stigla je već na prvom sledećem velikom turniru - Vimbldonu. Opet je bila „osuđena“ da krči sebi put kroz naporne i dosadne kvalifikacije, ali je opet uspela.
Baš kao i u Parizu!
Samo što je ovoga puta u Londonu, Andrejeva uspela da ode korak dalje i domogne se četvrtog kola, odnosno osmine finala najprestižnijeg teniskog turnira na planeti.
Čak sedam mečeva, računajući i kvalifikacije, odigrala je mlada Ruskinja i iz šest je izašla visoko uzdignute glave, dok je pred Amerikankom Medison Kiz morala da položi reket.
Pružila je ruku rivalki, ne i sudiji u stolici koja ju je kaznila zbog bacanja reketa, što je dovelo do bujice emocija talentovane Mire, koja je bila ljuta i besna zbog takvog epiloga.
Ipak, sve to je deo odrastanja i izrastanja u jednog velikog teniskog šampiona kakva bi Mira Andrejeva u bliskoj budućnosti mogla da postane.
Pohvale na račun Mire Andrejeve iznela je i legendarna i velika šampionka Martina Hingis.
„Sviđa mi se kako igra. Lepa je devojka i lepo ju je videti. I za ljude je osveženje da vide da se pojavi neko tako mlad ko se bori i to dobro radi. Veoma je disciplinovana, odličan joj je fokus i ima dobre udarce“, rekla je nekadašnja svetska broj 1 iz Švajcarske, koja je tokom karijere osvojila čak 64 titule, od kojih pet Grend slem trofeja.
Za početak, Miru je prvo dočekao skok sa 102. mesta na 66. poziciju, što je napredak od 36 mesta na VTA listi, a zatim sledi proboj ka Top 30.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
SPORT
Novakov predlog glatko odbijen – Vimbldonu „kroji“ raspored Bi-Bi-Si
Mira Andrejeva - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SPORT
Britanci kaznili mladu Ruskinju: „Pogrešna odluka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala