- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

EKSKLUZIVNO Mlada Srpkinja koja je pokorila Vimbldon: Nemam kad da razmišljam o uspehu - idemo dalje!

© Foto : Sputnjiku ustupila Luna VujovićLuna Vujović
Luna Vujović - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
„Dobar je osećaj osvojiti Vimbldon, ali sada moram da se fokusiram na novi turnir“, rekla je Luna Vujović, mlada nada srpskog tenisa koja je pre samo nekoliko dana postala šampionka Vimbldona u konkurenciji do 14 godina. Odmah posle osvajanja trofeja otišla je u Češku na novi turnir, odakle se javila i za Sputnjik iznela prve impresije o uspehu.
Iako je napravila veliki podvig, mlada srpska teniserka odmah je morala da se okrene narednim turnirima, a tu osobinu imaju samo veliki šampioni.
„Dobar je osećaj kada se osvoji Vimbldon, ali sada ne mogu da razmišljam više o tome, moram da se skoncentrišem na turnir u Češkoj gde sam sada na pojedinačnom Evropskom prvenstvu“, rekla nam je mlada Luna na početku razgovora.
Kada je stigla na Vimbldon cilj je bio da pruži svoj maksimum, o rezultatu nije razmišljala.
„Ja sam htela da odigram najbolje što mogu, pa da onda vidim šta će biti. Znala sam samo da ću dati sve od sebe, u polufinalu mi je bilo najteže“, istakla je Luna.
Kada je stigla do finala, morala je da igra protiv domaće teniserke Holi Smart što je značilo da će morato da se suoči i sa velikim brojem navijača protivnice, ali mladoj Luni ni to nije smetalo.
Bila je fokusirana na svoju igru, a njen hladan pogled ukazivao je na to da je ne zanima ništa drugo osim pobede. Još jedna odlika šampiona.
„Pre meča sam bila malo zabrinuta jer je ona domaća teniserka, ali kada sam izašla na teren to me nije zanimalo“, nasmejala se Luna koja je savršeno usmerila energiju na duel.
Tokom Vimbldona srpska teniserka pokazala je da voli da odlučuje o poenu, da preuzima inicijativu i igra izuzetno ofanzivno. Ne želi da se upoređuje sa drugim teniserkama, ali voli da se ugleda na velike šampione.
„Ne znam sa kim bih se uporedila, ali jako volim Mariju Šarapoavu koja je završila karijeru, dok su mi od aktivnih igrača omiljeni Jelena Ribakina i Novak Đoković“, rekla je Luna.
© Foto : Sputnjiku ustupila Nataša VujovićLuna Vujović i Karlos Alkaras
Luna Vujović i Karlos Alkaras - Sputnik Srbija
1/5
Luna Vujović i Karlos Alkaras
© Foto : Sputnjiku ustupila Nataša VujovićLuna Vujović
Luna Vujović - Sputnik Srbija
2/5
Luna Vujović
© Foto : Sputnjiku ustupila Nataša VujovićLuna Vujović
Luna Vujović - Sputnik Srbija
3/5
Luna Vujović
© Foto : Sputnjiku ustupila Nataša VujovićLuna Vujović
Luna Vujović - Sputnik Srbija
4/5
Luna Vujović
© Foto : Sputnjiku ustupila Nataša VujovićLuna Vujović
Luna Vujović - Sputnik Srbija
5/5
Luna Vujović
1/5
Luna Vujović i Karlos Alkaras
2/5
Luna Vujović
3/5
Luna Vujović
4/5
Luna Vujović
5/5
Luna Vujović
Još nije upoznala Novaka, ali ne krije da ga njegovi uspesi motivišu. Pored toga što je gledala njegove treninge, mlada srpska teniserka uživala je gledajući i ostale tenisere i teniserke na Vimbldonu. Iako joj je šljaka podloga na kojoj smatra da bolje igra, prilika da igra na čuvenoj enegleskoj travi i oseti vimbldosnku atmosferu je iskustvo koje će joj značiti za motivaciju.
„Sjajno iskustvo, igrati na travi, ne dobije svako tu šansu u mojim godinama, jako sam zahvalna. Bilo je lepo gledati najbolje igrače, a Novak me motiviše da budem sve bolje, što više kao on iako je to nemoguće“, nasmejala se Luna.
Naredni cilj joj je da uđe u prvih sto na ITF listi gde se nalaze teniserke do 18 godina, što bi bio neverovatan uspeh jer je to u njenim godinama izuzetno teško. Međutim, deluje da u Luninom slučaju ništa nije nemoguće.

Tata prekida treninge, mama radi na disciplini

Mama Nataša i tata Vladimir koji je inače bivši fudbaler, a danas trener, vredno su radili sa Lunom, a ključ njenog uspeha krije se u disciplini.
Počela je da trenira tenis rekreativno sa samo šest godina, a tata Vladimir ubrzo je usadio šampionski mentalitet posle čega je tenis postao Lunina profesija, a ne hobi. Mama Nataša za Sputnjik ističe da je srećna i ponosna, ali da je porodica Vujović skromna i da ne žele da Lunu taj uspeh „ušuška“ već je motiviše da pravi još veće rezultate.

„Jako sam srećna zbog nje, pre svega zato što je to dokaz njenog rada i truda koji traje od njene šeste godine. Moj suprug je u sportu ceo život, igrao je za reprezentaciju Crne Gore, Luna je priviknuta na taj stil života. Kod nas u kući uvek je uključen sportski program, uvek je sport u kući jer je muž nastavio da bude fudbalski trener u prvoj ligi Libana. On je taj koji je postavio temelje, kada je dete malo treneri nisu toliko posvećeni, ali tata je postavio bazu, motoriku kretanja, radili su van teniskog terena“, objasnila je Nataša Vujović.

Dok je tata bio tu da stvori bazu, mama je bila tu da stvori disciplinu, a nalazila se i neprijatnim situacijama kada joj treneri nisu dozvoljavali da se meša.
„Ja sam uvek bila ta koja je to nadgledala sa strane i dosta sam se mešala, treneri su mi zamerali, ne prihvataju to, ali u Novom Sadu Lunu je u jednom periodu trenirao Milan Vrbaški. To je jedan skroman čovek koji nas je puštao da budemo uključeni u sve to, nije bio sujetan, bila sam dosta stroga, ali samo u smislu rada i discipline, bilo je suza, ljutila se, ali je u ranom detinjstvu postavljena disciplina“, objasnila je Nataša.
Vladimir Vujović, Lunin tata bio je važan faktor u Luninom napretku iako je nastavio da gradi uporedo i svoju karijeru. Od 1999. godine do 2018. bio je profesionalni fudbaler, a 2007. godine upisao je i tri nastupa za reprezentaciju Crne Gore.

„Moj suprug je mnogo uključen, on je taj koji prekine trening i kaže samo 'kreni kući', oboje smo ambiciozni. Ja sam sa druge strane zadužena da proveravam da li je legla na vreme ili da li je pojela dovoljno voća. Najpre nismo prepoznali talenat, ali onda smo uvideli da ako želi da se takmiči mora da se stvori ozbiljan pristup i disciplina jer to onda više nije rekreativno igranje“, istakla je Lunina mama.

Treneri su bili ti koji su prepoznali talenat, a onda je splet srećnih okolnosti Lunu doveo do sadašnjeg trenera Luke Cvjetkovića koji je sarađivao i sa Janikom Sinerom. Veliku podršku srpska teniserka ima i od čuvenog Ivana Ljubičića, koji je trenirao Rodžera Federera.
„Desilo se to da smo otišli u Italiju na jednu tenisku akademiju, upoznali smo tamo Luku Cvjetkovića koji je trenirao Janika Sinera. On radi kod Ivana Ljubičića na akademiji, došao je u Hrvatsku, vratio se i uzeo je da radi toliko ambiciozno i posvećeno sa Lunom, a Ivan je uvek tu ne samo za nju već i za drugu decu“, objasnila je Nataša Vujović.
Lunine prednosti u igri su njena fokusiranost, odgovornost i velika želja. Takođe, mama je kod nje preoznala i mentalnu stabilnost koju je retko videti u tim godinama.
„Ona brzo usvaja savete, to je njena prednost, jako je odgovorna, ključ je disciplina, ali i takođe to što je jako mentalno ojačala jer smo od početka išli na najjače turnire“, otkrila je Lunina mama.
Porodici Vujović nije bilo važno da Luna samo piše pobede već da uči da igra protiv jake konkurencije.

„Nismo se zadržavali previše u Srbiji, već smo išli ka tome da igra po Evropi, nije bilo važno da li pobedi ili izgubi već da se takmiči sa najboljima. Živeli smo u Indoneziji jer je muž igrao za Persib Bandung, oko desete godine je igrala srpske turnire i imala je uspehe u Srbiji, ali nismo se zadržavali na tome“, objasnila je Nataša.

Vimbldon međutim nije jedini uspešan turnir ove godine za Lunu. Velike rezultate srpska teniska nada počela je da pravi već početkom sezone u januaru kada je došla do polufinala turnira „Mali šampioni“ u Francuskoj.
Na tom turniru učestvuju igrači od 12 do 14 godina i vodi se kao Grend slem za mlade teniske nade, a upravo na tom mestu mnogo šampioni napravili su prve značajnije juniroske rezultate.
Na njemu si igrali Novak Đoković, Karlos Alkaras, Holger Rune, a osvajali su ga Rafael Nadal, kao i Jelena Ostapenko u ženskoj konkurenciji.
Osobine šampiona ima, talenat i disciplinu ima, a sada ima i Grend slem trofej u svojoj konkurenciji. Luna Vujović je ipak samo jedan skroman devojčica koja želi da ostvari svoje snove i zbog toga se kada je na terenu pretvara u teniskog majstora.
Sa podrškom porodice koja je uvek uz nju, mlada Srpkinja nastavlja da pleše teniskim terenima širom sveta.
Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
Olga se predala „srećnoj“ Ruskinji
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
Obradović za Sputnjik o istorijskom finalu: „Novak je izgubio, ali je dobio izazov“
Martina Navratilova - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
Alkaras otkrio ko mu je pomogao da pobedi Novaka: „Radio sam sve što mi je Martina govorila“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala