Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Turski Bajraktari parkirani u Prištini – šta je cilj naoružavanja Kosova

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaTurski dron „Bajraktar“ TB-2
Turski dron „Bajraktar“ TB-2  - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Prodaja turskih dronova Prištini neće uticati na briselski dijalog, ali ni na odnose Beograda i Ankare, jer se za taj posao zna od ranije i jer Zapad godinama naoružava Kosovo. Ipak, sigurno da kosovski Albanci Bajraktare nisu kupili samo da ih gledaju, upozoravaju sagovornici Sputnjika.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je vojska tzv. Kosova dobila, drugi put ove godine, bespilotne letelice Bajraktar TB-2 kupljene od Turske.

Naoružavanje Kosova nije novo

Kurti je objavio i fotografije pored dronova sa pripadnicima tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga za koje tvrdi da imaju borbeni duh nasleđen od OVK. Ono što se na slikama ne vidi jeste da li je u pitanju samo verzija drona za nadgledanje ili on ima i sistem za obeležavanje ciljeva i njihovo eliminisanje.
Bespilotna letelica Bajraktar  - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
SRBIJA
„Nadležnost je naša“: Kfor se oglasio posle objave Prištine da je nabavila turske dronove
Da li je naoružavanje Prištine udaljavanje od briselskog dijaloga i koliko ovi dronovi u rukama kosovskih Albanaca mogu biti opasni po Srbiju ali i region?
Bivši ambasador, diplomata Branko Branković ne misli da će se ovo značajnije odraziti odnose Srbije sa Turskom, mada smatra da Zapadu na neki način jeste cilj da se Beograd i Turska udalje. On veruje da je Turska bila ucenjena da isporuči ovo oružje Prištini.
„Duboko verujem da Turska nije imala nameru da proda ove dronove Prištini i da je to uradila pod nekom vrste ucene Zapada i NATO snaga jer je Turska ekonomski počela da pada a zapadne države su joj blokirale milijarde zbog odnosa sa Rusijom. Verujem da je u zamenu za odblokiranje novca, Turska pristala i da Finska uđe u NATO pakt,“ kaže Branković.

Dijalog neće stati

S druge strane, Branković smatra i da dolazak turskih Bajraktara u Prištinu neće imati veće posledice po briselski dijalog za koji kaže da bi trebalo da se uskoro nastavi.
„Ne bi trebalo ovaj potez da se odrazi na naš odnos sa Turskom jer se za ovu trgovinu znalo. Beograd je to znao i jeste protestovao, ali… Druga stvar, naoružavanje Prištine ne traje od juče, već godinama tako da nema razloga da se dijalog ne nastavi jer u suštini ništa se novo nije desilo,“ konstatuje Branković.
On, međutim, ističe da je zbog situacije na KiM dolazak Bajraktara u ovom trenutku pomalo i zabrinjavajući.

Nisu ih kupili da bi ih gledali

Na pitanje da li mi možemo da se odbranimo od Bajraktara odgovor je pokušao da da Rajica Bošković, pukovnik u penziji, autor knjige „Nebo na dlanu“.
„Najbitnija stvar u svemu je da se odron tkrije na vreme, odnosno da to primete naši sistemi, što je jako teško jer mi imamo sisteme za avione, a dronovi su veoma mali. Dakle, predstoji nam da se veoma dobro organizuju sve službe i rodovi vojske i da budu stalno na oprezu, jer nisu Priština dronove sigurno nije kupila da bi ih samo gledala,“ napominje Bošković.
Bošković dodaje da je mogućnosti delovanja dronova najlakše shvatiti kroz poređenje sa raketama, pri čemu su dronovi mnogo manji.
„Dronovi se prave za izviđanje a ovi i za nošenje ubojitih sredstava što je jako opasno. Oni su danas lagani mogu da polete i da slete na bilo koju površinu, nisko lete uglavnom su od da materijala najsličnijeg plastici i z to su još teže uočljivi sistemima PVO,“ napominje naš sagovornik.
Inače, kako podseća, sami Bajraktari svoju moć su potvrdili u azerbejdžansko-jermenskom ratu kao veoma efikasno sredstvo za dejstva po oklopnim sredstvima u dubini teritorije kao i za dejstva po tačkastim ciljevima na samoj liniji fronta. Posebnu efikasnost imaju nad kopnenom vojskom koja nema razvijen sistem PVO.

Karakteristike Bajraktara

Priština je u maju ove godine već dobila pet dronova tipa Bajraktar od Turske, a njihova nabavka dogovorena je sa Turskom još 2020. godine.
Bespilotne letelice Bajraktar TB2 imaju dobru izdržljivost na srednjoj visini, a rekordni let jedne letelice ovog tipa trajao je 27 sati i tri minuta.
Bajraktar TB2 može da se koristi za nadzor, prepoznavanje ili napade na mete na zemlji. Dron je dug 6,5 metara, a raspon krila mu je 12 metara. Pokreće ga jedan motor Rotaks 912 sa unutrašnjim sagorevanjem a može da razvije brzinu veću od 220 kilometara na čas. TV2 može da leti do 300 kilometara, a operativna visina mu je 5,5 kilometara, dok je maksimalna visina 7,6 kilometara. Ovaj dron može da ponese teret težine do 150 kilograma, a cena po jedinici iznosi oko pet miliona dolara.
Turska bespilotna letelica Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
SRBIJA
„Bajraktari“ stigli u Prištinu: Turska poslala bespilotne letelice Kurtijevim snagama /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala