Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nadležnost je naša“: Kfor se oglasio posle objave Prištine da je nabavila turske dronove

CC BY 4.0 / armyinform.com.ua / Bespilotna letelica "Bajraktar"
Bespilotna letelica Bajraktar  - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Misija Kfora je danas saopštila da primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova i Metohije ima komandant Kfora, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.
Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i ograničenja povezanih sa tim, uključujući Bajraktar TB-2, iz misije ističu da primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova i Metohije ima komandant Kfora, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosi UN 1244.
„Očekujemo od institucija na Kosovu da obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura“, navodi se u saopštenju misije Kfor.
Iz Kfora navode da se gornji vazdušni prostor Kosova i Metohije može koristiti „samo za prelet iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima“, a da se donji može koristiti i za posebne letove, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta Kfora.
Dodaje se da Kfor u potpunosti ostaje fokusiran na obezbeđivanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji u skladu sa svojim mandatom.
„Kfor nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala“, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.
Premijer privremenih prištinskih instituicija Aljbin Kurti u nedelju je saopštio da je vojska tzv. Kosova dobila bespilotne letelice Bajraktar TB-2 kupljene od Turske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala