Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je za Srbiju važno da bude u klubu država Jugoistočne Azije

© AP Photo / Gemunu AmarasingheSavetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan sa predstavnicima zemalja ASEAN-a na samitu ASEAN-SAD na Tajlandu
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan sa predstavnicima zemalja ASEAN-a na samitu ASEAN-SAD na Tajlandu - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Ugovor o prijateljstvu i saradnji s Asocijacijom zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) stvara Srbiji tržište sa više od 600 miliona ljudi, da ne govorimo o političkom aspektu ovih država koje su isključivi pobornici poštovanja međunarodnog prva, suvereniteta i integriteta drugih država, saglasni su sagovornici Sputnjika.
Članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) jednoglasno su odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.
Najvažnije stavke saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalog, i poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država i mirno rešavanje sporova.
Ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na sammite ASEAN v Džakarte - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
RUSIJA
Lavrov izazvao pometnju među novinarima na marginama ASEAN-a u Džakarti
„Republika Srbija će kroz još jedan pravno obavezujući mehanizam dokazati svoju temeljnu posvećenost miru, stabilnosti, međunarodnom pravu i multilateralizmu,“ navedeno je u saopštenju Vlade Srbije povodom pristupa ovoj Asocijaciji.

Direktna i indirektan korist

Šta zapravo geopolitički, ekonomski i u svakom drugom aspektu Srbija dobija Ugovorom s ASEAN -om?
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na Istočnoazijskom samitu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SRBIJA
ASEAN jednoglasno odobrio pristupni zahtev Srbije
Dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da partnerstvo sa ovom Asocijacijom Srbiji donosi ne samo ekonomsku, već i direktnu i indirektnu političku dobit.
Ovaj potez je, smatra Deđanski, pokazatelj da je Srbija očigledno dobro postavila svoju spoljnu politiku koja je takve prirode da se ne meša u tuđe probleme i da gleda da rešava svoje.
„Takav pristup doprineo je da većina sveta, negde oko 80 odsto, vidi je Srbija ta koja se dobro ponaša i da je sve ono što se o Srbiji pričalo devedesetih godina bila lažna igra Zapada. Trebalo je dosta vremena da se se to promeni i mislim da se to sada i dešava. Ova neutralna pozicija koju smo zauzeli gde se ne mešamo nigde, a štitimo sopstveni integritet i integritet svih drugih država pokazuje doslednost Srbije,“ smatra Deđanski.
Naš sagovornik je uveren da upravo to nekim državama na Zapadu i smeta i da im se ovo prihvatanje Ugovora sa Srbijom od strane ASEAN-a neće baš svideti, jer sa njihove tačke gledišta Srbija daje sebi za pravo da igra u klubu sa velikim zemljama.
„Ali to je politika koja donosi dobrobit nama i našem narodu. Mi možda jesmo prostorno mala zemlja, ali očigledno da smo van tih gabarita što se tiče bavljenja politikom i geopolitikom i to kod onih zemalja koje su prijateljski nastrojene ka nama izaziva poštovanje,“ ističe Deđanski.
Deđanski podseća i na konkretne primere kada je ovakva politika Srbiji donela važne pobede.
„Kada je bilo reči o prijemu Prištine u Interpol i Unesko veliki deo država je bio protiv toga ... Sada kada je bilo glasanje za domaćina Specijalizovane izložbe (EXPO) na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu Beograd je pobedio u konkurenciji španske Malage, američke Minesote, tajlandskog Puketa i argentinskog Bariločea, zahvaljujući našim prijateljima u svetu koji cene našu spoljnu politiku. Tako da možemo u nekoj direktnoj saradnji ili indirektno da imamo podršku onih zemalja koje vide da vodimo doslednu politiku,“ objašnjava Deđanski.

Politički benefit za Srbiju

Što se tiče koristi koju bi saradnja sa ASEAN-om Srbiji eventualn omogla doneti kad je reč o problemu Kosova i Metohije, naš sagovornik kaže da su gotovo sve zemlje (sedam od deset država osnivača ASEAN-a ) po tom pitanju na našoj strani.
„Te zemlje su uvidele da je u ovom slučaju prekršeno međunarodno pravo pokušajem da nam se oduzme deo teritorije i one su dosledno i u Ujedinjenim nacijama uvek glasale u korist Srbije. Ne zbog samo nas, naravno, već zbog odbrane međunarodnog prava,“ napominje on.
Pristup ovom Ugovoru takođe otvara mogućnosti Republici Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, a dodatno će doprineti i promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa ovim blokom.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan sa predstavnicima zemalja ASEAN-a na samitu ASEAN-SAD na Tajlandu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
SVET
ASEAN se okreće nacionalnim valutama umesto dolara, funti i evra, koristiće i rusko iskustvo
Srđan Perišić, politikolog i profesor geopolitike i međunarodnih odnosa, smatra da je saradnja sa ovom Asocijacijom više od ekonomskog nego od političkog značaja za Srbiju
„Srbija je sa deset članica ASEAN-a u 2022. godini ostvarila ukupnu razmenu od 710 miliona dolara. Svi su izgledi da će se trend rasta u trgovinskoj razmeni sa državama članicama ASEAN-a dinamično nastaviti i u narednim godinama. Očekuje se da do 2030. godine Asocijacija država Jugoistočne Azije postane četvrti svetski ekonomski blok po veličini", kaže Perišić.
Asocijacija zemalja Jugoistočne Azije broji deset članica koje se i nalaze u tom regionu - Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar. ASEAN je povezao više od 600 miliona ljudi u zemljama čiji kombinovani bruto domaći proizvod iznosi 3,2 biliona dolara.
"Danas se grupa smatra jednom od najuspešnijih regionalnih organizacija na svetu, i čini se da ima budućnost,“ kaže Perišić.

Ekonomija kao prioritet

Naš sagovornik dodaje i da je odluka o o pristupu Srbije Ugovoru sa ASEAN-om na 56. plenarnom sastanku ministara spoljnih poslova te organizacije u Džakarti doneta jednoglasno.
„Srbija može sa članicama ove Asocijacije da ostvari na prvom mestu ekonomsku saradnju, ali i kulturnu i političku. Vlada Srbije je saopštila da smo prošle godine u ekonomskoj saradnji sa tim državama imali ogroman deficit, i da je robna razmena iznosila oko 700 miliona dolara. Dakle imali smo nepovoljan trgovinski bilans sa zemljama ove Asocijacije. Ovaj sporazum o pristupanju, odnosno, saradnji i prijateljstvu daje šansu Srbiji u ekonomskim odnosima da smanji postojeći deficit,“ kaže on.
Među državama potpisnicama Ugovora o saradnji s ASEAN-om nalaze se i sve velike sile, uključujući Kinu i Rusiju, brojne države Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na Istočnoazijskom samitu ASEAN - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
RUSIJA
Nastupa azijski momenat: Amerika ne može da zaustavi širenje uticaja Rusije i Kine
Ustanovljen 1967. godine, prvo uz učešće pet država – Indonezije, Malezije, Filipina, singapura i Tajlanda. Kako je navedeno u Deklaraciji koju su tada potpisali, ciljevi ASEAN-a su ubrzanje ekonomskog rasta, socijalnog napretka i kulturnog razvoja u regionu, unapređenje regionalnog mira, saradnje, međusobna pomoć u pitanjima od zajedničkog interesa, podizanje životnog standarda ljudi, kao i očuvanje bliske i korisne saradnje sa međunarodnim organizacijama sa sličnim ciljevima.
Najvažnije oblasti saradnje ASEAN sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja i saradnja u oblasti obrazovanja, nauke, tehnologije, inovacija i održivog razvoja, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima saradnje.
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
SVET
„Sve pruge vode u Kinu“: Kako Peking podiže Jugoistočnu Aziju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala