Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

ASEAN jednoglasno odobrio pristupni zahtev Srbije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na Istočnoazijskom samitu
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na Istočnoazijskom samitu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Države članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) jednoglasno su odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, na danas okončanom 56. plenarnom sastanku ministara spoljnih poslova te organizacije u Džakarti.
Ustanovljen 1976. godine, Ugovor o prijateljstvu i saradnji ima za cilj stvaranje političke stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Aziji, obezbeđujući mirno rešavanje sporova između zemalja, saopštila je pres služba Vlade Srbije.
Pristup ovom ugovoru otvara mogućnosti Republici Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a. Ujedno, pristup tom Ugovoru dodatno će doprineti promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa ovim blokom.
Najvažnije oblasti saradnje ASEAN sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima saradnje.
Ovo uključuje učešće na sastancima, dijalozima i inicijativama ASEAN-a, što može doprineti diplomatskim, ekonomskim i kulturnim razmenama.
Obavezivanjem na principe izložene u Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, kao što su poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država i mirno rešavanje sporova, Republika Srbija će kroz još jedan pravno obavezujući mehanizam dokazati svoju temeljnu posvećenost miru, stabilnosti, međunarodnom pravu i multilateralizmu, navedeno je u saopštenju.
Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine. Diplomatskim naporima, obezbeđena je nedvosmislena podrška svih 10 država članica ASEAN-a za pristup Srbije ovom Ugovoru.
Među državama potpisnicama Ugovora nalaze se i sve velike sile, brojne države Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike (Kina 2003, Indija 2003, Japan 2004, Pakistan 2004, Ruska Federacija 2004, Francuska 2006, SAD 2009, Kanada 2009, Turska 2010, EU 2012, Velika Britanija 2012...). Ugovoru o prijateljstvu i saradnji su u poslednjih nekoliko godina pristupile Nemačka (2019), kao i Južnoafrička Republika, Kolumbija i Kuba (2020), Danska, Grčka, Holandija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina (2022).
Srbija je sa deset članica ASEAN u 2022. godini ostvarila ukupnu razmenu od 710 miliona dolara. Svi su izgledi da će se trend rasta u trgovinskoj razmeni sa državama članicama ASEAN dinamično nastaviti i u narednim godinama. Očekuje se da do 2030. godine Asocijacija država Jugoistočne Azije postane četvrta svetska ekonomija po veličini.
Države članice ove organizacije, Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar, glasale su za odobravanje pristupnog zahteva Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan sa predstavnicima zemalja ASEAN-a na samitu ASEAN-SAD na Tajlandu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
SVET
ASEAN se okreće nacionalnim valutama umesto dolara, funti i evra, koristiće i rusko iskustvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala