- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov izazvao pometnju među novinarima na marginama ASEAN-a u Džakarti

© AP Photo / Tatan SyuflanaMinistr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na sammite ASEAN v Džakarte
Ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na sammite ASEAN v Džakarte - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izazvao je veliko interesovanje stranih novinara koji su pratili ministarski sastanak Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti.
Radni program šefa ruske diplomatije danas je počeo sastankom Rusija-ASEAN na nivou ministara spoljnih poslova. Nakon toga se Lavrov uputio na planirane bilateralne sastanke, ali su novinari koji su se okupili u holu počeli da viču pokušavajući na sve načine da privuku njegovu pažnju.
Kada je Lavrov prišao novinarima, oni su počeli da ga zasipaju pitanjima i komentarima. Ministar im je predložio da se zajedno fotografišu, a zatim se rukovao sa novinarima i poželeo im uspeh u radu.

Sastanak sa indijskim ministrom i kineskim diplomatom

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se Lavrov sastao u Džakarti sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom.
„Strane su razgovarale o nizu aktuelnih pitanja vezanih za bilateralne odnose, saradnji u različitim oblastima. Razmenili su mišljenja o ključnim problemima sa regionalne i međunarodne agende, uključujući saradnju u okviru ŠOS-a i BRIKS-a“, navodi se u saopštenju.
Na marginama ASEAN-a u Džakarti Lavrov se sastao i sa direktorom Centralne spoljnopolitičke komisije Kine Vangom Ji i tom prilikom je istakao da „širok, bogat dnevni red rusko-kineskog dijaloga zahteva redovnu razmenu mišljenja“.
„Podržavamo to što je ASEAN fokusiran na to da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u Azijsko-pacifičkom regionu. Podržavamo mehanizme u okviru ASEAN-a, zajedno sa Kinom ćemo se zalagati za njihovo jačanje“, rekao je šef ruske diplomatije.
Vang Ji je, sa svoje strane, rekao da Rusija i Kina planiraju niz važnih kontakata na visokom nivou u drugoj polovini ove godine.
„Važno nam je da dobro koordiniramo, jačamo našu bilateralnu i multilateralnu saradnju, da dobro realizujemo ciljeve koje su lideri naših zemalja postavili u razvoju naših odnosa“, rekao je on tokom sastanka sa Lavrovom.
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
SVET
„Sve pruge vode u Kinu“: Kako Peking podiže Jugoistočnu Aziju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala