- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Uništeni tenk ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruski sistemi PVO presreli četiri krstareće rakete „storm šedou“, oboren helikopter Mi-24

Pratite nas
U toku je 504. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska avijacija i artiljerija odbijaju sve napade ukrajinskih snaga na celoj liniji fronta. Amerika može poslati Kijevu balističke rakete, dometa 300 kilometara.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:20 12.07.2023
Zajednička deklaracija zemalja-članica NATO-a nakon samita Alijanse u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
RUSIJA
Moskva: Samit NATO-a pokazuje da se Alijansa vratila na šeme iz Hladnog rata
22:16 12.07.2023
Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski lider Vladimir Zelenski razgovarali su o spremnosti SAD da započnu pregovore sa Ukrajinom o bilateralnim bezbednosnim garancijama za zaštitu zemlje, navodi se u saopštenju Bele kuće.
„Oni su razgovarali o spremnosti SAD da započnu pregovore sa Ukrajinom o bilateralnim bezbednosnim garancijama kako bi se obezbedila održiva snaga sposobna da brani Ukrajinu sada i u budućnosti“, navodi se u saopštenju.
Bajden je tokom sastanka naglasio da SAD podržavaju težnje Kijeva za integracijom u evroatlantsku zajednicu.
„Razgovarali smo i o kontraofanzivi Ukrajine koja je u toku i o tekućoj pomoći SAD za podršku tih napora“, dodaje se u saopštenju Bele kuće.
21:07 12.07.2023
Sjedinjene Američke Države spremne su da žrtvuju narod Ukrajine da bi napunile džepove svog vojno-industrijskog kompleksa i kompanija za proizvodnju oružja, izjavio je iranski vrhovni lider Ali Hamnei.
„Interesi vojno-industrijskog kompleksa Zapada nalaze se u nastavku rata u Ukrajini, a to zahteva žrtvu ukrajinskog naroda“, rekao je Hamnei, navodi se na njegovom sajtu.
On je dodao da je položaj naroda Ukrajine dokaz nastavka „kolonijalnih i predatorskih ideja Zapada“.
17:08 12.07.2023
Tenkovi T80 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane završava prijem naoružanja i tehnike od grupe „Vagner“
17:08 12.07.2023
Ankara nastavlja pregovore o produženju prehrambenog sporazuma koji ističe 17. jula i proučava predloge ruske strane, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
„Crnomorska inicijativa je obezbedila isporuku više od 33 miliona tona žitarica. Posle nekoliko produženja, njen rok ističe 17. jula, nastavljaju se pregovori o njenom produženju“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle samita NATO-a.
On je podsetio da je o tom pitanju razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom njegove posete Istanbulu.
„Gospodin Vladimir Putin takođe ima niz predloga, mi smo ih uzeli u obzir i nastavljamo naše napore za pregovore“, istakao je turski lider.
17:05 12.07.2023
Vojnici država NATO-a u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SVET
NATO usvojio plan za slanje 100.000 vojnika u Poljsku
15:25 12.07.2023
Ukrajina je potpuno u pravu što zahteva od NATO-a precizan vremenski okvir za pridruživanje Alijansi, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles tokom diskusije na marginama samita NATO u Vilnjusu.
14:47 12.07.2023
Kijev će, najverovatnije, dobiti lovce F-16 od evropskih zemalja koje imaju pomenute letelice, saopštio je savetnik američkog lidera za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Međutim, nije precizirao kada je konkretno planirano da počne obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima. Salivan je dodao da će Bajden danas na marginama samita NATO u Vilnjusu razgovarati sa Zelenskim o izgledima za isporuku Ukrajini raketa dugog dometa.
13:19 12.07.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
U toku proteklog dana ukrajinska vojska je nastavila sa pokušajima ofanzive u donjeckom, južno-donjeckom i krasnolimanskom pravcu.
Hrabrim i preciznim delovanjem jedinica „Južne“ grupe ruske vojske u donjeckom pravcu uspešno je odbijeno 30 napada ukrajinskih snaga.
Likvidirano je do 335 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, haubica FN-70 britanske proizvodnje.
U krasnolimanskom pravcu za dan su odbijena dva ukrajinska napada, likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, dva borbena vozila pešadije i haubica „akacija“.
U zaporoškom pravcu odbijena su dva ukrajinska napada, uništeno je skladište municije 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.
U južno-donjeckom pravcu odbijen je napad ukrajinskih marinaca, sprečeno je izviđanje u području Ugljedara kao i aktivnost ukrajinske diverzantske izviđačke grupe. Gubici ukrajinskih snaga u pomenuta dva pravca premašila su 240 vojnika i 20 jedinica tehnike.
Lovačka avijacija ruske vojske oborila je ukrajinski helikopter Mi-24 u DNR.
U kupjanskom pravcu odbijena su tri napada protivnika, likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika i dva tenka.
U hersonskom pravcu na ostrvima kod Antonovskog mosta likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika.
Ruski sistemi PVO presreli su četiri krstareće rakete „storm šedou“, uništeno je i 15 ukrajinskih dronova.
U Odeskoj oblasti uništena su skladišta goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.
13:11 12.07.2023
Inicijativa na deonici od Ugljedara do Artjomovska pripada ruskim trupama, rekao je na Prvom kanalu Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.
„Da vidimo šta će novi dan doneti, ali u ovom trenutku, na celom donjeckom sektoru fronta, od Ugljedara do Artjomovska, inicijativa je u našim rukama… To što su drugovi iz NATO govorili da bi Rusija mogla da preuzme inicijativu – ona je odavno u našim rukama, nikada nije bila u ukrajinskim rukama“, rekao je on.
Govoreći o situaciji u oblasti Avdejevke, Gagin je rekao da se tamo vode danonoćne borbe, ruske snage napreduju.
Tokom pritekle noći kanonada praktično nije prestala – dejstvovala je naša artiljerija, pešadija“, dodao je savetnik.
12:44 12.07.2023
Pobeda Rusije u sukobu sa Ukrajinom biće tragedija za Kijev i učiniće NATO ranjivijim, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu sa Vladimirom Zelenskim u Vilnjusu.
"Najveći rizik je ako predsednik Putin pobedi u ratu, to će biti najveći rizik. To će biti tragedija za Ukrajinu, ali će i nas učiniti ranjivijim“, rekao je on odgovarajući na pitanje novinara da li bi zemlje NATO-a bezbednosne garancije Ukrajini približile vojnom sukobu sa Rusijom.
Po njegovim rečima, isporuke oružja Ukrajini važnije su od bezbednosnih garancija NATO-a.
Sa svoje strane, Zelenski je rekao da se rezultati samita NATO-a, koji se održava u Vilnjusu, mogu oceniti kao dobri za Kijev, ali ne i idealni zbog činjenice da Ukrajina nije dobila zvaničan poziv da postane članica saveza.

„Možemo da konstatujemo da su rezultati samita dobri, ali da je bilo poziva (Ukrajini u NATO) bili bi idealni“, rekao je on uoči prvog samita Saveta Ukrajina–NATO.

Posle ovih reči ukrajinski predsednik se okrenuo prema Stoltenbergu i nekoliko sekundi ga posmatrao sa osmehom.
Zelenski je takođe rekao da Kijev razume da Ukrajina ne može da postane članica NATO-a sve dok traje oružani sukob.
11:11 12.07.2023
Kijev će iz Berlina dobiti dodatne protivvazdušne raketne sisteme Patriot i rakete za njih, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na marginama samita NATO-a u Vilnjusu.
„Postoji dogovor o dodatnim lanserima i projektilima „Patriot“ za njih iz Nemačke“, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, na sastanku sa Šolcom razgovarano je i o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu na putu ka NATO.
Ranije se Zelenski požalio da je Ukrajina u redu za PVO sistem Patriot.
10:52 12.07.2023
10:16 12.07.2023
Švedska i Ukrajina su potpisale dva sporazuma o vojnoj saradnji. Prvi otvara mogućnost razmene tajnih informacija o bezbednosti i omogućnost Ukrajini da testira švedski lovac Gripen, dok drugi daje Ukrajini pristup švedskoj vojnoj opremi, javlja televizija SVT.
Sporazum o razmeni informacija potpisali su ministri odbrane Švedske i Ukrajine, Pol Jonson i Dmitrij Kuleba.
„U avgustu počinjemo uvodnu obuku za sistem Gripen, a za nekoliko nedelja ukrajinski piloti će moći da testiraju Gripen i rade na simulatorima“, rekao je Jonson. Švedska će takođe pomagati u obuci ukrajinskih pilota koji savladavaju američke lovce F-16. Kraljevina nema ove mašine u službi, ali će obezbediti vazdušni prostor za trenažne letove.
10:03 12.07.2023
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
RUSIJA
Ruski ambasador: Nemamo gde da se povučemo, ciljevi specijalne operacije će biti ispunjeni
10:02 12.07.2023
Odluka o pristupanju Ukrajine u NATO je zapravo doneta, ali nije jasno kada će se to tačno desiti, izjavio je radiju RTL ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani koji učestvuje na samitu alijanse u Vilnjusu.
"Zapravo postoji odluka o ulasku Ukrajine, pitanje je samo kada. Naravno, to se neće desiti tokom rata zbog opasnosti od eskalacije. Svi smo razmišljali o prihvatanju Kijeva nakon završetka rata. Pomažemo Kijevu da zaštiti svoju nezavisnost, svoju teritoriju“, naveo je on.
09:17 12.07.2023
Vladimir Zelenski stigao na samit NATO-a u Vilnjusu.
09:10 12.07.2023
Oružane snage Rusije krenule su u kontranapad u krasnolimanskom pravcu, rekao je jutjub-kanalu "Solovjov lajv" vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.
"Krasnolimanski pravac. Tu su momci zaista krenuli u kontranapad, ubacili su dosta rezervi“, rekao je on.
Ruska avijacija je izvela napad na osmatračnicu i privremenu bazu ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu. Ruski artiljerci su uz pomoć precizno navođene municije "Krasnopolj" uništili komandni centar ukrajinske vojske.
07:55 12.07.2023
Zvaničnici u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena razgovaraju o tome da li da isporuče Ukrajini taktičke balističke rakete ATACMS, piše The New York Times, pozivajući se na izvore.

Prema rečima sagovornika lista u SAD i Evropi, u Bajdenskoj administraciji se vode „tajne rasprave” u vezi sa isporukom ATACMS Kijevu. Američki vojni zvaničnici saopštili su listu da je arsenal ATACMS relativno mali i da su rakete namenjene za druge planove Pentagona. Od osamdesetih godina je proizvedeno oko 4.000 komada ovih raketa, saopštio je portparol kompanije za razvoj projektila Lockheed Martin. Njihovo prebacivanje u Ukrajinu ugroziće sposobnost (Oružanih snaga SAD) na drugim žarištima“, smatra list.

Kako se ističe, SAD oklevaju da predaju rakete Kijevu, iako priznaju da ukrajinskim snagama nedostaju rakete za kontraofanzivu.
Ranije su vlasti Velike Britanije i Francuske saopštile da će isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa. ATACMS ima domet od oko 190 milja (nešto više od 300 km), 40 milja (64 km) više od projektila koje isporučuju London i Pariz.
07:22 12.07.2023
Ruski vojnici su odbili oko pet napada Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušale da povrate svoje položaje u rejonu Serebrjanske šume u LNR, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
On je istakao da je ruska vojska napala jedinice Oružanih snaga Ukrajine koristeći avione, artiljeriju i višecevne bacače granata. Utvrđuju se gubici neprijatelja u ljudstvu i opremi.
Maročko je dodao da većina stranih plaćenika koji su stigli na pomenuti sektor fronta imaju usku specijalizaciju – većinom su to inžinjerijske i deminerske jedinice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala