- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Nemamo gde da se povučemo, ciljevi specijalne operacije će biti ispunjeni

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Izjave u Vilnjusu, u kome se održava samit NATO-a, potvrdile su antirusku usmerenost Severnoatlantske alijanse i njenu spremnost da sve više vojske koncentriše u blizini granica Ruske Federacije, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Rusija je definisana kao glavna pretnja Severnoatlantskom savezu. Na borbu protiv naše zemlje je blok usmerio sve resurse. Vojni industrijalci zarađuju na ‘hidbrinom ratu’ koji je pokrenuo Vašington, a obični građani zapadnih država to plaćaju. O sudbini Ukrajinaca, koje su američki i NATO mentori ostavili za klanje, malo ko brine“, podvukao je ruski diplomata.

Istakao je da je poražavajuće otvoreno falsifikovanje pravde koju sebi dopuštaju učesnici samita kako bi opravdali agresivnu liniju prema Rusiji.
„Naši neprijatelji bez dokaza pokušavaju da na nas okrive za krizu u evropskoj bezbednosti. Ponovo se pretvaraju da ne znaju za obećanje koje je Mihailu Gorbačevu dao bivši državni sekretar Džejms Bejker o neširenju NATO-a na istok. Nakon raspada SSSR-a, Vašington i njegovi evropski sateliti ciljano su približavali vojnu infrastrukturu našim granicama, stvarajući pretnje po bezbednost Ruske Federacije“, dodao je Antonov.
Naglasio je da je sastanak u Vilnjusu pokazao da je cilj bloka da koncentriše sve više vojske pored ruskih granica.
„Nemamo gde da se povučemo. Agresivne odluke samita neće poljuljati poverenje Rusije u ispravnost svojih postupaka. Ne sumnjamo da će zadaci specijalne vojne operacije biti u potpunosti ispunjeni“, dodao je ruski ambasador.

Položaj Sjedinjenih Američkih Država

Antonov je naveo da se SAD ne mogu pomiriti sa informacijom da gube dominirajuću poziciju u svetu, Vašington isporučuje kasetnu municiju i traži od Ukrajine da nastavi ofanzivu na ruske regione, bez šanse da će postići uspeh.
Kako je on naveo, u Severnoatlantskoj alijansi i dalje govore o ruskoj invaziji koja nije isprovocirana, u isto vreme, kada je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao, da je Alijansa pripremala Ukrajinu za konflikt od 2014. godine. Naglasio je da je pored toga NATO veoma drzak i da govori o „odbrambenom karakteru“ Alijanse i o odsutsvu želje za konfrontacijom sa nama.

„Postavlja se pitanje, šta onda postižu SAD isporučujući Ukrajini kasetnu municiju i drugo smrtonosno naoružanje suprotno mišljenju sopstvenih zaštitnika prava i partnera? Zašto Vašington hvali Nemačku i Francusku što su Kijevu poslali rakete velikog dometa? Zašto traži od Kijevu da nastavi ofanzivu na ruske regione, kada je svima već jasno da u ukrajinskoj vojsci nema šanse za uspeh?“, podvukao je Antonov.

On smatra da je odgovor jednostavan i dodaje da su SAD spremne da idu po ivici kako bi sačuvale dominantnu poziciju na međunarodnoj areni. Istakao je da one ne mogu da se pomire sa činjenicom da gube liderstvo koje grade tako što druge zemlje drže u uzdima i koriste njihova bogatsva. Dodao je da svoje saveznike uvlače u konflikt, i u isto vreme, šalju Ukrajince na klanje.
Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je 7. jula saopštio da su SAD donele odluku da Ukrajini predaju kasetnu municiju, a UN su protiv upotrebe te municije.
Donald Tramp na aerodromu u Minesoti - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SVET
Tramp: Isporuka kasetne municije Ukrajini može da dovede do trećeg svetskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala