- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpska deca će sa klupe na tribinu – stranci su postali Srbi!

© Sputnik / Petar MilovanovićFSS
FSS - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Radikalna promena koju je doneo Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, a odnosi se na to da fudbaleri iz Evropske unije u Superligi Srbije budu tretirani kao domaći igrači, a ne kao stranci, najviše će, po svemu sudeći, doprineti potvrdi dominacije Crvene zvezde.
Zašto je to tako? Stvar je vrlo prosta, jer će dvocifren broj stranaca koje u svojim redovima ima šestostruki uzastopni prvak Srbije, koji je nanizao i tri duple krune, što se nije dogodilo u istoriji, sada imati priliku da od predstojeće sezone gotovo svi pomenuti legionari budu dostupni Baraku Baharu i za domaće prvenstvo.
Naravno, i drugi klubovi u Superligi, počev od Partizana, preko Čukaričkog i ostalih imaju strance u svojim redovima, ali niko ni blizu kao klub iz Ljutice Bogdana.

„Ograničenja broja stranih igrača/igračica ne odnose se na strane profesionalne igrače/igračice državljane/državljanke članica Evropske unije i ti profesionalni igrači/igračice imaju pravo nastupa na utakmicama odgovarajućih ligaških i kup takmičenja, bez obzira na propisani (ograničeni) broj stranih igrača/igračica, pošto se primenom propisa Republike Srbije i primenom mišljenja Komisije za pravna pitanja FSS od 4. oktobra 2019. godine smatraju domaćim igračima/igračicama, odnosno osobama u ravnopravnom statusu izjednačenim sa domaćim profesionalnim igračima/igračicama“, saopštili su iz FS Srbije.

Pomenuta odluka stupiće na snagu već od starta naredne sezone u kojoj titulu i Kup Srbije brani Crvena zvezda, ujedno i direktan učesnik grupne faze Lige šampiona.
Trenutno kada „bacite pogled“ na Zvezdin roster kojim raspolaže novi trener Izraelac Barak Bahar, vidite 12 legionara, a prema novom praviliniku FSS-a svega četvorica će biti tako tretirani!?
Upravo su četvorica stranaca i dozvoljena da se nađu u protokolu za meče Superlige Srbije, pa je jasno da Zvezda i Bahar neće imati problema da regrutuju tim na sva tri fronta.
Rukovodeći se radikalnom promenom, koja je dovela do apsurda i predstavlja poraz već napaćenog i ranjenog srpskog klupskog fudbala, jer će ubuduće još manje talentovane srpske dece dobijati priliku da igraju Superligu zbog „poplave“ stranaca, koji su, gle čuda, postali „Srbi“, u Zvezdi su stranci samo: Irakli Azarov (Gruzija), Aleks Vigo (Argentina), Kings Kangva (Zambija) i Piter Olajinka (Nigerija).
Svi ostali ili su u međuvremenu dobili srpski pasoš, kao što je slučaj sa Gelorom Kangom, Jegorom Prucevim, odnedavno i Osmanom Bukarijem, a uskoro i Edmundom Adom, ili su igrači iz zemalja Evropske unije, pa neće biti tretirani kao stranci.
Nova „jedinica“ crveno-belih Omri Glazer poseduje rumunski pasoš što ga svrstava u igrače iz Evropske unije, identična je situacija i sa napadačem Žan-Filipom Krasoom, koji je iz Obale Slonovače, ali ima i francuski pasoš. Kao domaći fudbaleri vode se i Marko Stamenić koji je stigao iz Kopenhagena, a nastupa za selekciju Novog Zelanda, ali mu je otac Srbin iz Novog Sada, što je olakšavajuća okolnost. Identična je situacija je i sa Aleksandrom Dragovićem koji je branio boje Austrije.
Činjenica je da svi fudbaleri koji ne mogu da brane boje fudbalaske reprezentacije Srbije, trebalo bi da budu tretirani kao stranci u Superligi, ali je FSS „poništio“ to pravilo i ispratio trend s najjačim evropskim ligama, što izuskuje da bismo tek mogli da osetimo plimu stranaca, koji zapravo u Superligi neće biti stranci. Dok će se, i ovako marginalizovana talentovana srpska deca, preseliti s klupe na tribine.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
Srpski fudbaler Sergej Milinković Savić - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SPORT
Od nesuđenog „kapitalca“ za 140 miliona do arapskog bogatstva – kako su pare pojele motivaciju
Stadion FK Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
SPORT
Italijani: Late Lat odbio Crvenu zvezdu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala