- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Isporuka kasetne municije Ukrajini približava čovečanstvo novom svetskom ratu

© Foto : Wikipedia/U.S. Air Force photo/Public domainAmerički bombarder B1 baca kasetne bombe
Američki bombarder B1 baca kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
Pratite nas
Odluka Bajdenove administracije da isporuči Ukrajini kasetnu municiju izazvala je raskol u NATO jer joj se protive i najbliži saveznici SAD, a ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov upozorio je da isporuka kasetne municije Ukrajini približava čovečanstvo novom svetskom ratu.
Odluku Sjedinjenih Američkih Država da isporuči kasetnu municiju Ukrajini osudili su ne samo najbliži američki saveznici, već i 12 američkih kongresmena koji su se usprotivili njenoj isporuci.

Isporuka kasetne municije Ukrajini – raskol u NATO

Bajdenova odluka o isporuci kasetne municije Ukrajini stvorila je ozbiljan raskol u NATO jer je većina država članica potpisala Konvenciju o zabrani upotrebe kasetnih bombi koju je svojevremeno pokrenula Norveška, kaže za Sputnjik nekadašnji kontraobaveštajni oficir Ljuban Karan.
Između ostalog, došlo je do raskoraka između Amerike i njenih najvećih saveznika kao što je Velika Britanija, koja se takođe protivi upotrebi kasetnih bombi, dodaje Karan.
„Verovatno će Amerikanci to potpuno ignorisati, ne zato što oni teraju neki inat već što to jednostavno moraju uraditi zato što su ispražnjena skladišta municije koja su potrebna Ukrajini da bi kako-tako nastavila da vodi rat. Oni sad otvoreno govore da kalibra 155 milimetara koji bi se mogao dati Ukrajini više nema nigde u zapadnim zemljama i Amerikanci koriste situaciju da isprazne svoja skladišta zato što imaju velike zalihe upravo te kasetne municije“.
Napadi sa svih strana sveta na SAD zbog upotrebe kasetne municije su najveći zato što su je Amerikanci najviše koristili u brojnim ratovima nakon Drugog svetskog rata, između ostalog i kod nas, tako da smo i „mi osetili šta znači ta municija i koliko je to zlo“. Bez obzira na napade i protivljenje saveznika, Amerikanci će ipak isporučiti kasetne bombe Ukrajini jer im je u interesu da se rat produži.

Šta će se dešavati na frontu

Međutim, naš sagovornik je ubeđen da upotreba kasetne municije neće ništa promeniti na liniji fronta niti će povećati efikasnost ukrajinske vojske, zato što ona više ubija civilno stanovništvo nego što od nje stradaju vojnici.
Vašington - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Gest očajnika“: Nova Bajdenova odluka vodi čovečanstvo u svetski rat
„Što se tiče opasnosti za ruske operacije, to i nije veliki problem zato što je ruska vojska formirala takvu liniju odbrane da nema potrebe da se mnogo kreću kao oni što napadaju. Tako da ne očekujem ni da bi upotreba kasetnih bombi promenila nešto u sukobu u Ukrajini kao što nije ni ranije isporučeno drugo moderno zapadno naoružanje“.

Mogući odgovori Rusije

Karan kaže da ne bi prognozirao kako će Rusi odgovoriti Amerikancima koji bi se isporukom kasetne municije Ukrajini direktno uključili u rat i dodaje da bi Ukrajincima mogli odgovoriti istom merom, jer imaju zalihe kasetnih bombi a ni Rusija nije potpisnica Konvencije o zabrani njenog korišćenja.
Odgovor Rusa kasetnim bombama napravio bi ukrajinskoj vojsci veće probleme zato što se tokom „ofanzive“ moraju kretati, a kasetna municija služi da izvrši određena zaprečavanja na putevima i važnim objektima. Bombice unutar kasetnih bombi se mogu tempirati da imaju usporeno dejstvo, a postoji i vrsta podmunicije koja je podesna za rasipanje mina koje bi mogle da ugroze borbena vozila, objašnjava naš sagovornik.
„Milim da bi bolji potez Rusije bio da ne upotrebi to oružje upravo zato što svetska javnost osuđuje upotrebu, ali i zato što Rusi imaju adekvatan odgovor na kasetnu municiju. Sigurno će Rusija naći adekvatan odgovor posebnim borbenim sredstvima, jer već neke nove sisteme uvode u borbu, kao što su neki dronovi koji do sada nisu viđeni na ratištu i neka sredstva koja predstavljaju adekvatan odgovor na sve što Ukrajinci planiraju“, zaključio je Karan.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
RUSIJA
Moskva o kasetnoj municiji: Amerika će biti kriva za smrt civila u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala